La clau

¿Com acabarà el procés?

1
Es llegeix en minuts
 

  / JORDI BEDMAR

Una de les dades més interessants del sondeig del Gesop que aquest cap de setmana publica EL PERIÓDICO és que s’imposen els partidaris que la Generalitat convoqui unilateralment un referèndum d’independència (49,6%, davant el 35% que només recolzen una consulta pactada amb l’Estat i el 13,8% que no volen sentir a parlar de referèndums). La dada dóna una idea de la força que en aquests moments té el sobiranisme, entès com a expressió que els catalans tenen dret a decidir el seu futur polític hi estigui o no d’acord el conjunt de l’Estat espanyol.

    Però per analitzar la complexa realitat catalana és imprescindible encreuar aquesta primera dada amb la que seguidament assenyala que el 44,3% dels enquestats creuen que l’actual procés acabarà en un pacte amb l’Estat, mentre que només el 18% pensa que el final serà la independència de Catalunya i hi ha un 27,6% que estima que acabarà en no res. És a dir, una majoria social creu que el resultat serà una tercera via entre l’actual statu quo i un Estat català independent. Cosa que contrasta amb el fracàs dels partits que han defensat la tercera via: el PSC, amb un retrocés fort, i Unió, desapareguda del mapa.

Sense mostres de flaquesa

Notícies relacionades

Aquest fenomen s’explica en part pel convenciment de molts catalans que només s’aconseguirà una negociació favorable amb l’Estat si l’independentisme no dóna mostres de flaquesa. Aquesta és la tesi de Borja de Riquer al seu llibre Anar de debò (Rosa dels Vents): «L’experiència del passat ens obliga avui a prendre’ns amb la màxima fermesa i rigor el moviment iniciat fa uns quants anys, perquè ara no podem afluixar, hem d’anar de debò». Entre aquest anar de debò i l’acceptació de com és de difícil aconseguir la independència al segle XXI hi ha la línia estreta d’una negociació fructífera amb l’Estat.

    Seria, a més a més, molt interessant que la mateixa pregunta, ¿com creu que acabarà el procés?, es fes a la resta d’Espanya. ¿Hi ha també una majoria que creu que hi haurà un acord per a més autogovern de Catalunya? ¿O es dispararia la resposta que això acabarà en no res?