EDITORIAL
Els 40 anys de l'Ateneu Nou Barris
L'Ateneu, en una ciutat de desigualtats, és un exemple poderós de com la cultura és sinònim de progrés i de combat per un món més just

40è aniversari de l’Ateneu Popular de Nou Barris. Nens durant una classe de circ. /
Fa 40 anys d’una de les victòries de la lluita veïnal a Barcelona més significatives, simbòliques i efectives. L’Ateneu Popular Nou Barris va néixer el 1977 com a fruit de la dignitat d’unes dues-centes persones que, primer, van ocupar i van sabotejar la planta asfàltica contaminant que hi havia entre Roquetes i Trinitat Nova, i que, després, van decidir convertir-la en un centre social i cultural. La revolta, en l’època incerta de la Transició, s’hauria convertit per si mateixa en una fita històrica si no fos perquè, a més a mes, continua viva i amb la mateixa filosofia que la va veure néixer, un esperit d’esforç col·lectiu i popular, marcat pel sentit crític i compromès amb la realitat de l’entorn.
L’Ateneu Popular Nou Barris, gestionat per l’associació Bidó de Nou Barris, hereva dels primers moviments ciutadans, es distingeix pel seu component reivindicatiu, per la seva autonomia organitzativa i per la gestió comunitària i la participació directa dels veïns sense ingerències polítiques. El seu emblema és el circ. Com a instrument d’integració i transformació social, incorporat al currículum escolar, impulsat a través de l’Escola Infantil de Circ, i, per descomptat, punta de llança de la creació contemporània més radical, com es demostra en les ja 21 edicions del festival Circ d’Hivern. L’Ateneu, en una ciutat de desigualtats, és un exemple poderós de com la cultura és sinònim de progrés i de combat per un món més just.