Anàlisi

Robots, intel·ligència artificial i ètica

Igual que es va crear un codi sobre l'ús de la realitat virtual, ara és positiu que la UE es preocupi de regular la robòtica

2
Es llegeix en minuts
esala27851988 barcelona 14 11 2014 sociedad robots de usos ciudadanos  fot161221181950

esala27851988 barcelona 14 11 2014 sociedad robots de usos ciudadanos fot161221181950 / RICARD CUGAT

L’aparició i la multiplicació de robots i altres sistemes autònoms en la nostra vida quotidiana és un canvi més substancial del que podria semblar. Europa comença a plantejar-se propostes per regular aquest sector en ple auge. L’expansió de la intel·ligència artificial (IA) i dels sistemes intel·ligents, autònoms i amb capacitat de decisió, replanteja un ventall de problemes clàssics propis de la filosofia relacionats amb els dilemes morals.

L’experiment clàssic del tramvia, en estudis d’ètica i moral, es converteix ara en una realitat concreta. Un tramvia corre fora de control i pot matar cinc persones o una depenent de si canvia de via o no. Un botó permet aquest canvi. ¿Quina seria l’opció més ètica? ¿Què hauria de fer una màquina en aquest cas? ¿Un programador d’IA com ha de dirigir aquest sistema? Ja hi ha molts estudis que posen en relleu les grans contradiccions morals que es poden donar amb els cotxes autònoms. ¿En quins casos podria estar justificat que una màquina tingués dret a matar?

El 7 de juliol del 2016 als Estats Units es va donar una situació que implicava un robot utilitzat per matar. En concret, la policia va utilitzar per primera vegada un robot teledirigit per matar una persona. En aquest cas podem considerar que el robot va ser utilitzat com una arma, ja que va ser teleoperat per un humà, cas que s’acosta a l’ús de drons per matar, i que no és nou. Durant l’última dècada, l’expansió de l’ús de vehicles no tripulats armats ha canviat la forma de fer la guerra, i ha portat nous desafiaments morals, ètics i legals.

Són armes controlades per humans, però els ràpids avenços en la tecnologia permeten imaginar-se a molt curt termini el desenvolupament d’armes totalment autònomes capaces d’elegir el seu objectiu i disparar a blancs que són éssers humans, sense cap intervenció humana.

La campanya Stop Killer Robots! promou la prohibició mundial de les «armes autònomes» i alerta que aquesta revolució en armament es correspon amb una etapa de la humanitat comparable a la del descobriment de la pólvora o de les armes nuclears.

Notícies relacionades

Mentre científics de la talla d’Elon Musk, Stephen Hawking i Noam Chomsky insisteixen que és necessari donar més importància a l’ètica i reflexionar sobre la seguretat abans d’avançar, algunes grans empreses ja treballen en alguns projectes. Google va comprar vuit companyies de robòtica en sis mesos l’any 2013.

Codis de conducta 

De la mateixa forma que s’ha establert un primer codi de conducta per a l’ús de la realitat virtual, és positiu que en l’actualitat la Unió Europea busqui definir la regulació de la creixent utilització de la intel·ligència artificial i els robots. Segons Stephen Hawking: «Si bé el desenvolupament de la intel·ligència artificial podria ser l’esdeveniment més gran en la història humana, per desgràcia també podria ser l’últim».