Els efectes del canvi a la Casa Blanca

Les trampes de Trump

Crearà més riquesa als EUA, però cal dubtar que es reparteixi més justament i equitativament per aconseguir corregir les creixents desigualtats

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp36735424 us president elect donald trump answers questions from repor170106205030

zentauroepp36735424 us president elect donald trump answers questions from repor170106205030 / DON EMMERT

El milionari Donald Trump es va presentar amb el seu 'America First' com un defensor de les classes mitjanes i treballadores i martell de l''establishment' que es va beneficiar d'una globalització que ha incrementat les desigualtats econòmiques i socials als EUA. Avui, és un president beneït per Wall Street. I ha nomenat un equip governamental 'pro business', gairebé sense experiència política, constituït per banquers, empresaris, exgenerals, milionaris, familiars pròxims i amics fidels.

Tump derogarà o modificarà algunes reformes polítiques i socials realitzades per Barack Obama. I sense immutar-se, podria donar una rebolcada a les bases del vigent ordre internacional. Cal inquietar-se pel que farà en política exterior un home de negocis que admira els homes durs com Vladímir Putin. En poques setmanes ha demostrat ser gens o poc diplomàtic al provocar les queixes de la Xina en relació amb la sensible qüestió de Taiwan. Trump serà un president 'sui generis' que fins i tot critica la CIA per un informe sobre els ciberatacs perpetrats per Rússia als EUA. I si el Congrés no el controla, es ficarà en el normal funcionament de les institucions nord-americanes.

ALEGRIA ALS MERCATS

Els mercats financers, després d'haver apostat majoritàriament per Hillary Clinton, van reaccionar immediatament per jugar oportunament i interessadament la carta Trump. Wall Street va celebrar amb pujades històriques l'anunciada baixada dels impostos, el gegant pla d'inversions en infraestructures, la desreglamentació dels sectors financer i energètic, l'impuls de la indústria armamentística i altres mesures que beneficiaran principalment els grans grups empresarials. També atraurà els capitals nord-americans avui situats a l'exterior i d'altres de procedents dels països avançats i emergents. Molt més si el dòlar s'aprecia davant l'euro i les altres divises estrangeres.

La paritat dòlar-euro és pràcticament un fet. Un euro bax impulsarà les exportacions europees però encarirà la factura a pagar per les importacions energètiques. I la pujada dels tipus d'interès als EUA el 2017 repercutirà en el preu del diner a la UE i encarirà el finançament dels països i les empreses més endeutats en dòlars. L'economia nord-americana es rellançarà a curt termini però, a mitjà i llarg termini, poden sorgir riscos polítics i econòmics en un món cada vegada més inestable. 

La globalització, avui contestada als EUA i Europa, s'adequarà a la complexa realitat internacional i seguirà el seu curs. Xi Jinping va afirmar a Davos que la Xina mantindrà la seva aposta per la globalització i firmarà més acords comercials d'àmbit regional per seguir penetrant en tots els mercats exteriors.

CONTROL DE CAPITALS

El comerç exterior ha sigut sempre el gran motor de l'economia mundial. I l'actual crisi no se superarà aixecant una altra vegada les barreres al lliure comerç. Tampoc tancant la lliure circulació de les persones. En canvi, és urgent un control estricte de les males pràctiques en la lliure circulació dels capitals. Les grans fortunes i empreses multinacionals no paguen els impostos pertinents als estats on operen efectivament i aconsegueixen els seus alts beneficis. Uns paradisos fiscals que Trump coneix molt bé.

Notícies relacionades

Vet aquí una de 'les trampes de Trump'. Es presenta com un proteccionista comercial que enterra l'Acord Transpacífic (TPP) i l'Acord Transatlàntic (TTIP). Però, a la vegada i encara que sembli contradictori, impulsarà una desreglamentació o més liberalització del sector financer. I situa en llocs clau del futur Govern aSteven Mnuchin com a secretari del Tresor i Gary Cohn per dirigir el Consell Econòmic Nacional, persones vinculades a Goldman Sachs, una entitat financera protagonista de l'inici de la crisi financera dels EUA el 2007. Trump diu que la Xina manipula la cotització del iuan, però utilitzarà l'exorbitant poder financer dels EUA basat en la primacia mundial del dòlar per intentar imposar les seves regles i interessos en els mercats financers internacionals. I potser ho farà sense escoltar la UE.

Trump crearà més riquesa als EUA. Però cal dubtar que es reparteixi més justament i equitativament per aconseguir corregir les creixents desigualtats. Per això el van votar milions de nord-americans. Però molts llocs de treball industrials difícilment es recuperaran. No tot és culpa de la Xina. També es deu als grans avenços tecnològics com la robotització, impulsats pels i des dels EUA.