Anàlisi
MWC, una senya d'identitat per a Barcelona
La tecnologia està modificant les bases del nostre model social, i la ciutat pot liderar la reflexió al respecte
jgblanco37128793 preseintacon mobile congress foto monica tudela170201115235
Barcelona ha anat capturant al llarg de la història diferents atributs gràcies als quals pot presentar-se al món amb senyals d’identitat diferencials. Els Jocs Olímpics van consolidar la idea d’una ciutat capaç i creativa, i aquesta idea d’eficàcia i innovació ha sigut aprofitada per moltes de les seves empreses, institucions i ciutadans per projectar-se al món. I en aquest context hem d’interpretar aquests 12 anys continuats de Mobile World Congress, que han consolidat davant el món la imatge d’una ciutat conscient de les possibilitats que ofereix la tecnologia i atenta als seus usos i noves possibilitats. Gràcies a això Barcelona ha aconseguit protagonitzar nous eixos de reflexió i desenvolupament, com el fenomen de les smart cities o la internet de les coses. Els ciutadans i les empreses de Barcelona, i per extensió de Catalunya, tenen pel mer fet del seu origen una raonable credibilitat pel que fa a disseny, innovació i tecnologia, i per tant una oportunitat en determinats sectors i mercats. I això es deu a múltiples factors, però és innegable que, per al seu posicionament, acollir el Mobile World Congress durant més d’una dècada està sent tan rellevant per a la ciutat com ho va ser organitzar uns Jocs Olímpics.
Es va parlar molt de què guanyaria Barcelona acollint el Mobile World Congress. Uns van dir que es desenvoluparia un nou ecosistema d’empreses tecnològiques, altres van augurar que els nostres ciutadans tindrien un alt nivell de coneixement i ús de les noves tecnologies, i encara uns altres van vaticinar que els nostres carrers semblarien un laboratori perquè les grans empreses del món usarien la ciutat com a espai d’exhibició. No ha passat res d’això de manera contundent, però sí que s’ha aconseguit un posicionament a nivell mundial.
Aprovechar la oportunidad
I aquesta és una oportunitat que estem aprofitant i hem d’aprofitar encara més. Barcelona és durant uns dies el punt de trobada de personalitats rellevants tant en tecnologia com en negocis, i hem d’ambicionar que també ho sigui en temes socials. Més enllà de quins seran els nous gadgets, i quines les noves start ups, hauríem d’estar atents a com la tecnologia està modificant la nostra forma de viure. Apareix la necessitat de regular i ordenar nous drets i noves obligacions. ¿Quantes dades personals de cadascun de nosaltres poden capturar les empreses i els estats gràcies a tots aquests nous dispositius? ¿Els robots haurien de pagar quotes de la seguretat social per compensar els llocs de treball que substitueixen? ¿És raonable seguir protegint la propietat intel·lectual en els mateixos termes que fins ara? Aquesta tecnologia no només està modificant el sector de les telecomunicacions i el món dels negocis; també està modificant bases estructurals del nostre model social, i Barcelona té l’oportunitat de liderar la reflexió que hauria d’estar provocant aquesta situació.