Anàlisi

Trump i els nous oblidats

L'accés del magnat a la Casa Blanca s'entén més des del joc entre races i sentiments majoritaris i minoritaris als EUA

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp37122405 president donald trump  accompanied by homeland security sec170131210752

zentauroepp37122405 president donald trump accompanied by homeland security sec170131210752 / Evan Vucci

Quan Tocqueville va visitar Amèrica del Nord el 1831 per explicar-nos als europeus el sistema polític que s'hi estava forjant, de seguida es va adonar que el caràcter interracial del país marcaria el seu futur. Va escriure premonitòriament el següent: "Els indis moriran en l'aïllament, com han viscut; però el destí dels negres està en certa manera enllaçat amb el dels europeus. Les dues races estan lligades l'una a l'altra. Els és tan difícil separar-se completament com unir-se". Ja se sap què va passar amb els indis. Als negres els esperava un tortuós camí fins a la llibertat, que per a molts acabaria a la presó: en un país amb nivells astronòmics d'empresonament, els negres habiten avui els centres penitentciaris, en proporció, gairebé set vegades més que els blancs. Ara s'hi afegeixen els hispans.

ELS BLANCS ES CONSIDEREN AMENAÇATS

L'altra cosa que va inquietar Tocqueville va ser el perill que la majoria fos despòtica amb les minories, que imposés la seva força electoral per sotmetre-les sota l'empara de la mateixa democràcia. Doncs bé, si moltes de les coses que han passat en la història nord-americana s'expliquen per aquest perill, resulta que també l'elecció de Trump s'entén més bé des d'aquest joc entre races i sentiments majoritaris i minoritaris. El més sorprenent és que per primera vegada s'ha invertit el patró: els blancs de ciutats petites i de zones rurals que han votat en massa Trump no es veuen a si mateixos com la majoria poderosa sinó com la minoria amenaçada, contra la qual conspiren les elits de Wall Street, les multinacionals, les altres races i per descomptat els mitjans progressistes. Per això Trump es dirigeix a ells com els "oblidats", i ells hi assenteixen.

El 2060, la població blanca no hispana  només serà el 43%, 19 punts menys que avui

Notícies relacionades

Aquest gir s'explica per una projecció i per un fet. La projecció és demogràfica: segons dades oficials, els blancs no hispans, que avui són el 62% de la població, el 2060 només seran el 43%. És a dir, hauran deixat de ser majoria electoral (50% més 1), hauran de competir amb la resta de minories en igualtat i no hi estan acostumats. El fet és econòmic: la revolució tecnològica i financera està fent tornar la desigualtat als nivells del 1929, amb el 0,1% de la població en possessió de més del 20% de la riquesa. L'èxit de Trump s'explica, doncs, perquè els blancs empobrits s'han cregut ingènuament la promesa que els retornaran al seu lloc perdut; i perquè els negres i hispans, encara més empobrits, s'han quedat a casa perquè Clinton, capitana de l'equip del 0,1%, no tenia res per oferir-los.

UN FUTUR SOCIALMENT PLURAL I MESTÍS 

Justificar l'elecció de Trump és una tasca difícil; és necessari, per derrotar-lo, intentar descobrir els perquès. Respecte de la demografia no hi ha res que s'hi pugui fer: els EUA seran socialment plurals i mestissos, i si algú no hi veu una font de riquesa social, aleshores el problema el té ell, no pas els altres. Sobre la desigualtat ja s'ha dit tot i no s'està fent res: l'elecció de Clinton com a alternativa a Trump indica, en tot cas, que no anem en aquesta direcció. Que hi ha una alternativa per explorar serà, potser, la part bona de l'assumpte.