Anàlisi
La gota en l'oceà de desigualtats
Els currículums cecs poden ser un pas en la bona direcció, però fan falta unes polítiques públiques més valentes i profundes
jgblanco14224338 palau plegamans i solit palau de plegamans 7 10 2010 empres161012191056 /
La situació de desigualtat en l’àmbit laboral al nostre país és una realitat innegable i inacceptable. La bretxa salarial per raons de gènere està dos punts i mig per sobre de la mitjana europea, a la qual cosa s’han d’afegir factors com la segregació vertical (el conegut sostre de vidre que les dones trobem per accedir a posicions de direcció tant en l’àmbit públic com en el privat) i horitzontal (per sectors econòmics i d’activitat). Tot plegat dibuixa un mercat laboral discriminatori on homes i dones no tenim les mateixes oportunitats pel simple fet d’haver nascut amb un sexe diferent. A aquesta discriminació de gènere se n’hi afegeixen d’altres per raons de raça, orientació sexual o classe social.
És, doncs, evident que cal que des de l’Estat es posin en marxa iniciatives que abordin aquesta problemàtica i, per tant, ajudin a superar les desigualtats en l’àmbit laboral. Des d’aquesta perspectiva la iniciativa del ministeri de posar en marxa una prova pilot de currículum cec es pot veure com una bona notícia. Molt insuficient però una bona notícia.
Les dones o les persones d’orígens diversos podríem així afrontar amb més igualtat de condicions les primeres fases d’un procés de selecció. Una igualtat que probablement es trenca en el moment en què s’arriba a l’entrevista laboral o a l’hora de fixar salaris (recordem que la bretxa salarial no és una mitjana, sinó la diferència de sou per la mateixa feina o lloc de treball, en les mateixes condicions entre homes i dones). De fet, segons un estudi de l’OIT del 2016, a l’Estat espanyol, si es pren en consideració els factors objectius de capacitació d’homes i dones, no hi hauria d’haver bretxa salarial. «En cas d’existir alguna bretxa, aquesta hauria de ser a favor de les dones, ja que compten amb una mica més de capacitació que els homes», conclou l’esmentat informe.
A més, la bretxa salarial es dona en totes les etapes però augmenta amb l’edat, amb la qual es podria deduir que es va avançant en l’escala laboral. Per tant, el problema no està tan sols en els processos de selecció.
Si rasquem una mica en la desigualtat en el mercat laboral anirem veient com, arran de la crisi econòmica, s’està produint una precarització més gran de les condicions d’ocupació de les dones, així com una intensificació del treball no remunerat, a causa en bona mesura de les retallades i les polítiques públiques (com la reforma laboral), impulsades pel mateix govern que ara pretén afrontar el problema amb una prova pilot de currículums cecs.
El problema, a més, no és només de polítiques públiques, sinó d’estructura econòmica. Una estructura basada en el treball no remunerat i no reconegut de cures i reproducció i que recau majoritàriament en les dones. Cal, doncs, una decisió molt més valenta i profunda si volem abordar realment les desigualtats de gènere en el mercat laboral. Posar en marxa els currículums cecs pot ser un pas, però no deixa de ser una gota en un oceà de desigualtats.