Anàlisi
La imparable digitalització del mercat laboral
El sector tecnològic s'està transformant en l'aglutinador de negoci. És el fil que uneix les costures de les nostres ciutats
37473384 601 /
Hem digitalitzat la informació i l’hem anomenat 'big data'. Hem digitalitzat les nostres relacions socials i les hem anomenat 'social media'. Fins i tot hi ha veus que anuncien la digitalització del cos humà i ho hem anomenat 'transhumanisme'. ¿Es pot dubtar de la digitalització del mercat laboral?
El sector del treball va viure un primer impacte de la digitalització, que va reciclar unes professions en altres que ara operen a través dels dos dígits. No obstant, la realitat és que sobrevé una segona onada de professions lligades a les tecnologies. ¿Està preparada Barcelona per a aquesta transformació, que s’intueix definitiva?
L’oferta de congressos tecnològics de referència ha crescut a la capital catalana. Al Mobile World Congress se sumen l’Smart City World Congress sobre ciutats intel·ligents, el 4YFN sobre emprenedoria, l’IOT Solutions World Congress sobre la internet de les coses, l’Eshow sobre comerç electrònic o l’In3dustry sobre impressió 3D. Aquesta situació posa Barcelona en un dilema: participar d’aquesta nova economia que representa internet o ser només aparador del fenomen.
Iniciatives com el 22@ o la implantació de seus d’empreses tecnològiques i digitals a Barcelona conviden a pensar en positiu. L’informe 'Startup Ecosystem Overview', elaborat per MWCapital, ha situat recentment la ciutat com el cinquè 'hub' europeu en aquest sector. No obstant, Barcelona segueix sense tenir una investigació sòlida en aquesta àrea i al seu teixit empresarial li falta recorregut.
No hi ha excuses. Els barcelonins han de saber què està passant i entendre-ho com una oportunitat. Les empreses han de deixar de ser estructures del segle XIX amb mentalitat del XX que transiten en el XXI i les administracions han de ser motor pedagògic d’aquest canvi. Els estudiants i les institucions que els formen han d’entendre que el perfil que busquen les empreses ja és clarament tecnològic. Un informe de Randstad Professionals afirmava que el 2017 els perfils 'tech' serien els més sol·licitats i que es necessitaran 1,25 milions de professionals els pròxims cinc anys. Aquests perfils també apareixen entre els rànquings dels més ben remunerats.
No obstant, si alguna cosa defineix el sector tecnològic és la innovació i el canvi. Per aquest motiu, el professional no s’ha d’especialitzar només en una àrea concreta, sinó potenciar unes habilitats transversals que perdurin en la realitat digital. Thomas Frey, un dels futuristes que més influeixen en Google, ho sintetitza en 14 habilitats que requeriran les noves professions del futur: ser optimitzador, contextualitzador, ètic o transformador en són algunes.
Notícies relacionades
El sector tecnològic s’està transformant en l’aglutinador de negoci. S’ha convertit en el fil que uneix les costures de les nostres ciutats. L’economia digital afecta la velocitat a la qual es mouen els diners, els models de negoci i les estructures empresarials. Digitalitzar-se com a professional ha deixat de ser important: és imprescindible. Barcelona ha d’escollir entre ser part del canvi o el seu espectador privilegiat.