Trump deixa la lluita contra l'EI a Síria als militars

L'Exèrcit nord-americà s'havia mostrat partidari d'una actitud més agressiva contra els gihadistes i va transcendir que se sentia exasperat davant la cautela d'Obama

2
Es llegeix en minuts

La derrota de l’Estat Islàmic va ser un dels temes de la campanya electoral de Donald Trump. Aquest va assegurar als electors que tenia «un pla» per derrotar el Daesh (acrònim de l’Estat Islàmic en àrab), i va reiterar la seva promesa de «destruir» el grup en el seu discurs davant el Congrés el 28 de febrer passat. L’estratègia que ha decidit adoptar comença a materialitzar-se.

    

Els militars nord-americans s’havien mostrat partidaris d’una actitud més agressiva contra el grup terrorista, i va transcendir que se sentien exasperats davant la cautela de Barack Obama i el seu desig de controlar tots els detalls de les operacions que aprovava. L’anunci del desplegament de centenars de marines a Síria per proporcionar suport artiller a les forces que es preparen per prendre Raqqa, capital de l’autoproclamat Estat Islàmic, és un senyal que Trump ha decidit donar al Pentàgon més llibertat a l’hora de prendre decisions.

    

En realitat, el citat desplegament no suposa un canvi dràstic d’estratègia, ja que hi ha precedents. L’Administració d’Obama havia estat assistint forces locals que lluiten contra l’Estat Islàmic, proporcionant entrenament, assessorament i material militar. En territori sirià, havia apostat per les Forces Democràtiques Sirianes (FDS), que ja comptaven amb el suport de mig miler de marines; aquest contingent ha sigut reforçat. Per un altre costat, l’operació anunciada és molt similar a la portada a terme a l’Iraq fa gairebé un any, quan marines nord-americans van donar cobertura artillera a les tropes iraquianes i kurdes que organitzaven l’assalt a Mossul.

  

 El suport nord-americà a l’FSD està causant tensions dins de l’OTAN. Les FSD consisteixen en una coalició de milícies dominada per l’YPG, sigles amb què es coneix les Unitats de Protecció Popular, que al seu torn es componen principalment de tropes kurdes. El Govern turc considera l’YPG una extensió del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), que fa més de tres dècades que lluiten per l’autodeterminació a Turquia, i és considerat una organització terrorista tant pels Estats Units com per la Unió Europea. No obstant, l’efectivitat militar kurda sembla tenir més pes que les objeccions turques, almenys de moment.

  

 A més a més de mostrar-se més inclinat a escoltar els seus generals que el seu predecessor, Trump també impulsa una col·laboració més gran amb Rússia. Els dos països realitzen patrulles als voltants de la població kurda de Manbij, pròxima a la frontera turca, que l’FDS van prendre al Daesh el mes d’agost passat. Des d’aleshores s’han produït xocs entre l’FDS i l’Exèrcit Lliure Sirià, que està recolzat per Turquia.

Notícies relacionades

  

 Les patrulles semblen tenir com a principal objectiu evitar enfrontaments entre les forces que combaten contra el Daesh, que podrien repetir-se a la zona de Raqqa. Dimarts es van filtrar notícies de la celebració d’una reunió secreta de militars nord-americans, russos i turcs a Antalya, al sud de Turquia, amb aquest objectiu com a primer punt a l’agenda. Tot indica, doncs, que Washington vira cap a Síria.