EL MODEL FAMILIAR
La paternitat com a assignatura pendent
Les polítiques d'igualtat i mesures legislatives en consonància són l'única via perquè tots els homes puguin passar temps amb els seus fills
Lentament la societat evoluciona i, igual que les dones han demandat més espais fora de la llar, els homes també ho fan en l’esfera familiar. Aquests canvis a poc a poc es van reflectint en la legislació vigent, sent la llei de permís de paternitat de quatre setmanes un clar exemple d’aquest avenç, per l’augment de setmanes de permís intransferibles, i també del llarg camí que ens queda per recórrer, ja que segueix sent insuficient, i la no obligatorietat pot generar greuges comparatius.
Alhora que els homes comencen a gaudir del plaer de criar els fills i passar temps amb ells, les expectatives socials envers ells en aquest àmbit van en augment, i tots dos factors fan al seu torn que les dones es puguin alliberar d’algunes càrregues familiars per conquerir altres terrenys com el laboral, en què encara hi ha desigualtats.
El moment de transició que estem vivint des de fa dècades, en què tant els rols de les dones com els dels homes s’estan redefinint, ofereix múltiples beneficis a tots els membres del nucli familiar. Aquest model, que encara no està prou arrelat, permet, abans de res, que els nens i les nenes puguin gaudir en la mateixa mesura dels seus dos progenitors i aquest fet tindrà efectes a curt i llarg termini en el desenvolupament dels menors.
Els vincles afectius que els nens formen durant els seus primers anys són importantíssims per a la resta de relacions que establiran al llarg de la seva vida. Com més vincles de confiança puguin crear, més capaços se sentiran de relacionar-se de manera saludable amb altres persones en la seva vida adulta, ja que es gesta en ells un sentiment de confiança i d’altes expectatives en relació als altres. És mitjançant les relacions que els nens formen amb els seus cuidadors, que comencen a conceptualitzar el món d’una manera harmoniosa o, per contra, hostil, i aquesta percepció la transferiran a la resta de les seves relacions interpersonals. Aquesta concepció de les relacions humanes també els servirà per discernir entre una relació sana i equilibrada i aquelles que no ho són i per les quals no val la pena lluitar, cosa que evitarà que caiguin en relacions abusives a causa de sentiments d’inferioritat i culpa.
Pel que fa a la paternitat, el fet que els nens interioritzin durant la seva infància una figura masculina amb capacitats no només de protecció, sinó també de cura i introjectin un model de parella de pares equilibrat, sa i recíproc, crea en els menors la idea que les relacions amb l’altre sexe s’han de basar en aquests mateixos valors d’igualtat i els prevé de caure en relacions nocives basades en l’enfrontament i la lluita de poder, o l’evitació del conflicte i la submissió.
Traslladant aquesta teoria a la gran problemàtica social que planteja la violència de gènere, el model de família en què tots dos progenitors comparteixen les tasques de cura que han estat tradicionalment adjudicades a la dona permet que els nens i les nenes interioritzin un model masculí present, proper, sensible i empàtic. D’aquesta manera, aquest serà el model de relació que busquin en la vida adulta: una relació sana i equilibrada, en què es comparteixen tasques i els dos membres de la parella es poden desenvolupar en tots els àmbits de la seva vida: social, laboral i familiar.
Actualment, molts són els homes que gaudeixen de passar temps amb els seus fills i reclamen també per a ells polítiques de conciliació familiar, tot i que encara siguem lluny d’aconseguir-ho. Altres homes simplement segueixen exercint els rols familiars que van assumir en la seva infància i que el sistema social perpetua encara molt influït per valors ja caducs. En aquests casos, polítiques d’igualtat i mesures legislatives en consonància són l’única via perquè tots els homes puguin passar temps amb els seus fills i formar amb ells vincles forts, sans i estables.
Notícies relacionadesGràcies a aquestes mesures tots els pares podran experimentar la satisfacció que genera la formació d’aquests vincles amb els seus fills, més que equiparable a la que provoca el seu èxit professional i l’estatus social que se’n desprèn. Però, sobretot, aquestes mesures són necessàries per garantir el desenvolupament saludable de les nenes i els nens, ja que els permeten interioritzar models de relació sans i equilibrats que influiran de manera decisiva en les seves relacions interpersonals futures.