MESURA DE LA RESERVA FEDERAL
Pujada de tipus: lliçons per a Europa
La normalització de la política monetària als Estats Units suggereix que no estem en un estancament secular
La represa del camí de pujades de tipus als EUA per part de la Reserva Federal guarda lliçons de rellevància per a l'àrea euroeuro i la resta del món. En particular, la normalització de la política monetària als EUA redueix els temors sobre un estancament prolongat a nivell global. Aquests temors d'un estancament, fins fa poc, no eren infundats. Estaven basats en el fet que la recuperació de la crisi estava sent diferent d'altres. La recuperació està sent lenta i es caracteritza per un creixement limitat de la inversió. Les pressions inflacionistes, a més, han trigat a arribar fins i tot en països com els EUA, que han tingut una recuperació ininterrompuda des del 2009.
Un dany col·lateral de la pujada de tipus podria ser una menor apetència pel risc a nivell global
No obstant, els últims mesos s'han observat senyals, sobretot als EUA, que aquesta recuperació podria estar generant, finalment, pressions salarials i inflacionistes. La Fed Fedha respost amb augments de tipus, la qual cosa suposa, després d'anys de mesures extraordinàries, una normalització de la política monetària. Aquesta normalització suggereix que no estem davant d'un estancament secular, si més no a nivell mundial.
Això pot significar que hi hagi esperança també per a Europa. Si la recuperació ha sigut prou vigorosa als EUA per acabar generant pressions inflacionistes, aquest fenomen també es podria donar a Europa. Sense cap mena de dubte, hi ha elements específics a la situació europea, però l'absència d'un estancament global, juntament amb l'evolució favorable de les dades de conjuntura recents, millora les perspectives per a l'àrea euro. La normalització està en camí, encara que sigui amb retard.
Avantatges
Aquest retard té un avantatge: la Zona Euro, i en particular el BCE, pot aprendre les lliçons del procés de normalització de tipus als EUA. Una d'aquestes es refereix a la manera de comunicar el progressiu enduriment de la política monetària. La Fed ha tingut una cura exquisida a l'endurir el seu missatge els últims anys. No sempre ha sigut així. El 2013, un missatge prematurament tensionador de Bernanke va provocar el 'taper tantrum', que va generar turbulències a nivell global. La importància de la comunicació ha sigut tinguda en compte pel BCE, que està demostrant una gran cura a l'hora d'iniciar el procés d'eliminació de les mesures extraordinàries.
Així, el fet que la Fed apugi tipus és un senyal positiu per al creixement mundial i, a més, ofereix lliçons de cara a la instrumentació de la política monetària. No obstant, existeixen riscos. La Fed busca amb la pujada de tipus evitar el reescalfament de l'economia americana. Un dany col·lateral podria ser una menor apetència pel risc a nivell global.
La conseqüència serà que tant les empreses com els països hauran d'assumir uns costos de finançament més elevats a nivell global. El BCE haurà de vigilar que no suposin un enduriment prematur de les condicions financeres a la Zona Euro.