El valor del periodisme

El premi a la investigació del 'cas Maristes' confirma que la premsa, per exercir la seva funció, requereix redaccions talentoses i dignament remunerades

2
Es llegeix en minuts
fcasals37954556 barcelona 06 0472017 jesus albalat  guillem sanchez y maria 170406164605

fcasals37954556 barcelona 06 0472017 jesus albalat guillem sanchez y maria 170406164605 / XAVIER GONZALEZ

Capítol final de la sèrie 'The Newsroom'. El periodista Neal Sampa torna redimit de l’exili: artífex de la web de la cadena de notícies ACN, va haver de fugir de l’FBI per no revelar la font d’una informació altament comprometedora per al Govern. Sampa s’enfronta al seu substitut, que ha convertit la web en un contenidor de banalitats voraç d’audiència i aliena al rigor. «Vaig trigar molt a construir ACN digital. A la redacció es reien de mi, no respectaven el que feia, però la vaig transformar en una eina que reunia, ampliava i disseminava informació útil. M’avergonyeixes».

La tarda del dijous 4 de febrer del 2016, el periodista de successos d’EL PERIÓDICO Guillem Sànchez desvelava l’infern pel qual va passar un alumne del col·legi Maristes de Sants-les Corts (Barcelona) repetidament violat pel seu professor de gimnàstica. L’exclusiva es va publicar primer a la web, i hores més tard encapçalava la portada de l’edició impresa completada amb les indagacions de Jesús G. Albalat, expert en informació judicial. El divendres, 5, la reportera María Jesús Ibáñez localitzava al seu amagatall el pederasta Joaquim Benítez. La confessió dels seus crims obria aquella tarda l’edició digital del diari.

Altres s’haurien conformat amb aquell doble 'scoop'; els caps de la secció Coses de la Vida, Luis Mauri i Ramón Vendrell, no ho van fer. L’equip d’investigació, recolzat per tota la Redacció d’EL PERIÓDICO, es va proposar arribar fins al fons de l’assumpte, buscant respostes a totes les preguntes que es feien els lectors. ¿Va ser un cas aïllat? ¿Hi va haver més víctimes d’abusos sexuals que per por van callar i ara estan disposades a delatar els seus depredadors? ¿Va fer res la direcció de l’escola al conèixer els fets? ¿Aquest i altres pederastes van ser encoberts per l’orde religiós? ¿Funcionen correctament els protocols de prevenció de la Generalitat? ¿Quin paper hi va jugar l’Administració, tractant-se de centres concertats? ¿Està dissenyat el Codi Penal per facilitar la denúncia dels depredadors o per propiciar el silenci de les seves preses?

Servir la veritat

Notícies relacionades

A mesura que anaven apareixent noves víctimes (fins a 40), altres mestres pederastes i més col·legis implicats, es va establir un estricte protocol per evitar errors. Es va requerir la versió dels responsables dels Maristes, que es van tancar en banda. Es va estimular el debat sobre les reformes administratives i legals necessàries per prevenir aquests menyspreables episodis. Tot això durant més d’un any, amb l’objectiu de servir la veritat i la societat, perquè aquesta és la principal funció de la premsa en democràcia.

La concessió a aquest diari del premi Ortega y Gasset d’Investigació Periodística demostra que no hi ha fronteres entre el periodisme digital i l’imprès; només entre el de qualitat i el trivial. I acredita, sobretot, que el periodisme segueix tenint un valor, que no passa pel mileurisme sinó per construir redaccions talentoses i dignament remunerades. Prenem-ne bona nota.