La síndrome Enoch Soames

L'últim llibre de Jame Gleick aborda els viatges en el temps

1
Es llegeix en minuts
ealos36171182 la tardis de doctor who en la ltima eurocon

ealos36171182 la tardis de doctor who en la ltima eurocon

El 1916, a la revista 'Century', Max Beerbohm va publicar un relat titulat Enoch Soames. En ell, Soames és un escriptor del Londres del 1897 obsessionat per saber si passarà a la posteritat. «¡D’aquí cent anys!», crida. «¡Si jo pogués tornar a la vida llavors!». Mentre hi dóna voltes, un ésser fàustic li ofereix saltar cent anys al futur. Però no a l’estil H. G. Wells, amb un tricicle 'steampunk', sinó de manera sobrenatural. Projectar-lo, «¡puf!» i llestos. Enoch accepta i, una vegada el 1997, corre al Museu Britànic i busca la S en un catàleg. ¡Sí, hi és! Enoch Soames, llegeix, va ser... un personatge imaginari d’un conte escrit per Max Beerbohm el 1916.

Notícies relacionades

Un segle després, el viatge del temps és un 'mem' tan estès que fins i tot Homer Simpson l’emula mentre desmunta una torradora. Abans de Wells i La màquina del temps, però, no existia ni el concepte. Sí, al 'Mahabharata' Kakudmi puja al cel i al tornar han passat èpoques, i Rip van Winkle salta al futur dormint i 'Un ianqui a la cort del rei Artús' fa tot el contrari d’un cop al cap, però... ¿què és això comparat amb 'Retorn al futur', 'Doctor Who', 'El Ministerio del Tiempo' i 'The Arrival'? ¿Què és tot això comparat amb el lleixiu del futur?

Això és, no cal dir-ho, Wells, Asimov, Finney, Bester, Lem, Borges, Amis, Adams, Le Guin, Gibson, Willis, Chiang, Murakami i Stoppard, entre d’altres. Això és una aproximació literària, i científica, a un assumpte que està a punt de saltar pels aires ara que els rellotges són telèfons i els telèfons ho fan tot. Convé meditar-ho, i ningú ho fa amb el rigor, l’estil, l’amenitat i la combinació de profunditat científica i referents populars amb què acaba de fer-ho el tecnòleg James Gleick, autor de 'Caos', 'La informació' i les biografies de Newton Feynman finalistes del Pulitzer. El seu nou llibre a Crítica, 'Viajar en el tiempo', és un gran assaig divulgatiu i el manual perfecte per al cronoturista. A mi m’ha permès escriure aquestes paraules  i viatjar al pròxim Sant Jordi: em veig regalant-lo fins a contrarestar, en la mesura que pugui, alguns supervendes amb aires d’Enoch Soames.

Temes:

Assaig Llibres