Còpia física

La fixació contínua dels ulls en un espai reduït, lluminós o no, encara que la lletra sigui gran o petita, acaba provocant cansament

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp17753489 tableta kindle e reader ebook  170227162642

zentauroepp17753489 tableta kindle e reader ebook 170227162642

Fa uns dies, The Guardian publicava un reportatge sobre el descens de vendes dels 

Notícies relacionades

e-books. És la baixada més notable des que els llibres electrònics van aparèixer com la solució definitiva a les biblioteques de paper. El 17% menys d’aparells venuts va lligat al que el diari qualifica com un return to print, és a dir, «a l’antiga moda de les novel·les impreses». Fa molta gràcia que en diguin així. Tot avança a tanta velocitat que ara resulta que els llibres diguem-ne convencionals es qualifiquen com un reducte del passat que torna. Hi ha dues causes que justifiquen la davallada dels e-books. La primera és òbvia, es veia a venir. És el que s’anomena «fatiga de pantalla». La fixació contínua dels ulls en un espai reduït, lluminós o no, encara que la lletra sigui grossa o petita, acaba provocant cansament. 

    La segona és més curiosa i fins ara no l’havia sentit mai. Envoltats com estem de dispositius mòbils caríssims, arrossegar-ne un altre no fa sinó encarir el pressupost. A més, en les situacions en què normalment es llegeix més per la via electrònica (en viatges o durant les vacances), el temor a perdre l’aparell (i la inversió) genera incomoditat i estrès. «En canvi», diu The Guardian, «una còpia física d’un llibre és una eina d’entreteniment d’un sol ús de baix cost». Si el perdem, no passa res. Ho trobo fascinant. Sobretot perquè es tracta d’un consell pràctic i no pas d’un elogi romàntic de la lletra impresa.