Les polítiques públiques

Cooperació: una nova etapa

El pla del Govern per al 2017 permetrà potenciar i canalitzar millor l'ajuda que presten les associacions

2
Es llegeix en minuts
jjubierre36751130 cooperacion170103101118

jjubierre36751130 cooperacion170103101118

La cooperació catalana té un prestigi reconegut per la seva constant lluita en favor del desenvolupament, la pau i els Drets Humans. L’exemple d’aquest compromís han estat sempre les desenes d’entitats i organitzacions que, amb valentia i determinació, contribueixen a fer-nos presents allà on podem ser més útils.

    

Tanmateix, aquest impuls cívic no sempre ha rebut el suport d’una política pública que hi estigués a l’altura. Una política pública pensada a llarg termini, que estructurés el sector, que li facilités projecció i n’ampliés l’abast. Avui el Govern respon a aquesta demanda del món associatiu. L’aprovació recent dels nous pressupostos de la Generalitat ens permet trencar la dinàmica reduccionista dels darrers anys i revertir les polítiques de retallades, que tan negativament havien afectat la cooperació catalana. És el moment de potenciar novament la inversió i reforçar l’estructura del sector.

   

UN 65% MÉS D'INVERSIÓ TOTAL

 En aquest sentit, el Pla de Cooperació 2017, presentat avui al Parlament, incrementa la inversió total en més d’un 65% respecte de les xifres de l’any anterior. En cinc línies d’actuació, el pla vol promoure la igualtat de gènere, enfortir la seguretat humana, avançar en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, millorar les capacitats dels actors de cooperació catalana i ampliar el concepte d’ajut oficial al desenvolupament de manera que abasti altres territoris que fins ara no es consideraven.

   

La cooperació ha de ser sostinguda en el temps  per garantir-ne l'eficiència

 Entenem que la cooperació ha de ser sostinguda en el temps per garantir-ne l’eficiència. En aquest sentit, creem una nova convocatòria per a programes a llarg termini, un instrument pensat per a projectes pluriennals que requereixen una cooperació més estable i que permetrà que les entitats treballin amb més seguretat i amb cicles llargs, per facilitar-los el desenvolupament d’actuacions realment efectives i transformadores sobre el terreny. Justament, el pla s’organitza en sis zones d’actuació: la Mediterrània, responent a la crisi de refugi; el Marroc, pel que fa a la governança pública; Moçambic, impulsant la salut global; el Senegal, apoderant les comunitats locals en matèria social; l’Amèrica Central, en la lluita contra la violència; i Colòmbia, en la gestió del període postconflicte armat.

Notícies relacionades

  

AL SERVEI DELS DRETS HUMANS

  La cooperació catalana, doncs, mitjançant aquest pla, podrà canalitzar la seva vocació de col·laboració, reforçant els sectors on Catalunya pot contribuir amb més expertesa: igualtat de gènere, pau, processos de democratització i governança, memòria històrica, salut, planificació urbana i lluita pels drets humans. En definitiva, bastim els fonaments d’una nova política pública de cooperació. Uns fonaments que ens han de permetre enfortir, planificar i començar a construir una política de cooperació de país, al servei dels drets humans i d’aquelles persones i col·lectius que, en les situacions més adverses, lluiten per protegir-los diàriament.