EDITORIAL

El sexisme que no cessa

Que la promoció d'una fira del llibre es faci a partir d'un nu femení és reflex, un més, de les conductes sexistes que perviuen en la societat espanyola

1
Es llegeix en minuts
dbewtw6xsaa56xt

dbewtw6xsaa56xt

que la promoció d’una fira del llibre es faci a partir d’un nu femení és reflex, un més, de les conductes sexistes que perviuen en la societat espanyola. Així ha passat amb el cartell guanyador del concurs per il·lustrar la fira del llibre de Zamora, en què es mostra una dona despullada d’esquena, amb un llibre tapant-li el dors i les mans sobreposades ocultant part de les natges. Ja no es tracta de valorar la seva qualitat artística, sinó de censurar que s’utilitzi un cos femení com a reclam, aquesta vegada per a un esdeveniment de caràcter cultural. En definitiva, de cosificar la dona amb estereotips propis de l’àmbit publicitari. En aquest cas, també sorprèn que l’Ajuntament de Zamora, col·laborador en l’organització de la fira, estigui en mans d’Izquierda Unida, formació de la qual es pot esperar –pel seu caràcter progressista– que estigui sempre en contra de qualsevol manifestació sexista.

Si aquest cartell pot manifestar voluntat artística amb el nu, ha coincidit amb l’anunci d’una discoteca de Benidorm que ha anat molt més enllà amb la seva oferta laboral d’un masclisme ranci, un fet llastimosament habitual en l’oci nocturn. Així, demana cambreres «sense nòvios malalts gelosos», o l’obligació d’anar «amb talons o plataformes» si no són altes. Potser ha arribat l’hora de plantejar-se, al marge de la denúncia pública, l’opció de sancions administratives per acabar amb aquest tipus d’expressions d’un masclisme inadmissible.