NÒMADES I VIATJANTS
Els 'impeachment' de Donald Trump
El president dels EUA està ficat en un bon embolic perquè als EUA la divisió de poders funciona realment
Donald Trump està ficat en un bon embolic. Això li passa per ser president dels Estats Units, una democràcia plena de desigualtats que funciona en els aspectes essencials: l’efectiva separació dels tres poders. Si hagués nascut a Espanya ho tindria fàcil, podria escollir fiscals i jutges al seu gust i fer fora el director del 'The Washington Post', diari que no para de publicar exclusives que li fan mal. L’última informa que Robert Mueller, fiscal especial del 'Russiagate', l’està investigant per possible obstrucció a la justícia. Un assumpte seriós, encara que difícil de provar.
El president i els seus corifeus centren la línia de defensa a carregar contra les filtracions, en un intent de situar el cas en el 'fake news' i en la lluita dels mitjans liberals contra ell. El seu èxit no dependrà de la capacitat de resistència dels votants que encara li compren el discurs, sinó de la perícia dels investigadors. Mueller va ser director de l’FBI durant 10 anys. Se’l considera un paio honest, eficaç i incorruptible.
El tiroteig de Virginia contra diversos congressistes republicans que practicaven beisbol, igual que l’apunyalament de dos homes que defensaven unes adolescents musulmanes de mans d’un supremacista blanc, a Portland, són senyals d’un creixent clima d’odi. El deure de tot governant responsable és mantenir els fantasmes i els rancors nacionals tancats amb pany i forrellat. Trump és el piròman disfressat de bomber.
Són diversos delictes els que podrien activar l’'impeachment' (procés de destitució). El principal és el 'Russiagate' amb una pregunta clau: ¿va ordenar, va participar o va conèixer l’existència de contactes dels seus col·laboradors amb funcionaris russos amb la finalitat de perjudicar Hillary Clinton?
La Cinquena Esmena
L’FBI de James Comey feia un any que anava al darrere de l’assumpte. No disposava de proves concloents, que se sàpiga, però sí de prou pistes, que van obligar el general Michael Flynn a dimitir del càrrec de conseller de l’Agència de Seguretat Nacional (NSA). Barack Obama i la CIA havien advertit el nou president contra el nomenament. ¿Trump coneixia les connexions de Flynn quan el va situar en un lloc clau de la Casa Blanca?
El comitè d’intel·ligència del Senat vol interrogar Flynn. El general ha tractat de pactar una declaració a canvi d’immunitat. Com que no ho ha aconseguit, ha invocat la Cinquena Esmena per no declarar contra si mateix. És el primer que pot acabar a la presó.
¿Trump va intentar fer descarrilar la investigació sobre Flynn, o la més àmplia del 'Russiagate'? Aquí és on entra el fiscal especial Mueller. Sabem que Trump va destituir Comey el 9 de maig. L’excap de l’FBI va filtrar després a 'The New York Times' unes notes d’una trobada al despatx oval en què Trump li va demanar que s’oblidés de Flynn. Sembla que existeixen peticions similars a Dan Coats, actual director Nacional d’Intel·ligència i a Mike Rodgers, cap de la NSA. Trump els va reclamar una declaració en què es digués que no hi va haver cap coordinació de la seva campanya amb Rússia. Tots dos s’hi van negar i tots dos estan disposats a col·laborar amb Mueller.
¿Què sap Flynn perquè el president hagi corregut aquest risc? ¿És conscient que fer servir el seu poder per bloquejar conscientment una investigació federal és un delicte i matèria d’impeachment? Les investigacions del 'cas Watergate' van durar una mica més de dos anys i això acaba de començar.
Fa uns dies Trump va llançar un amic perquè digués als mitjans que el president estava considerant acomiadar Mueller. Era un globus sonda. Ara ja sap que això seria el seu tret de gràcia. Tampoc és clar que ho pugui fer. Només el pot destituir qui el va nomenar o el Congrés.
La Fiscalia General de l’Estat és una institució independent, no forma part de l’Executiu. És com la Reserva Federal o l’FBI. El president nomena el fiscal general que ha de passar l’examen del Senat. Trump va escollir Jeff Sessions, un senador molt a la dreta, que va estar en el seu equip de campanya. El 'Russiagate' també esquitxa Sessions. Va negar haver-se reunit amb russos o lobbistes russos abans de les eleccions, cosa que no és certa. Per salvar el càrrec es va recusar a si mateix del cas. Això va fer enfurir Trump, perquè quedava exposat.
Un paio honest
Notícies relacionadesEl vicefiscal general, Rod Rosenstein, és un funcionari amb una dilatada carrera, un altre paio honest. En els assumptes relacionats amb el 'Russiagate' exerceix de fiscal general en funcions. Va ser seva la decisió de nomenar Mueller. El president ho va saber quan l’ordre va estar firmada i informat el comitè d’intel·ligència. Trump va ser informat deu minuts abans que la premsa.
No facin comparacions, sortim perdent. Un dels pilars d’una democràcia sana és que ningú està per sobre de la llei. Ni tan sols el president o el rei.