¿Baixant l'escala cap a un fosc abisme?

Subordinar la salut del planeta als interessos de la indústria automobilística nord-americana és una gravíssima equivocació que ens afectarà tots

2
Es llegeix en minuts

Un error. Un extraordinari error. Em refereixo a l'anunci per part del president Trump de l'abandonament dels Estats Units de l'Acord de París. Estem, sense risc d'exagerar, davant d'un autèntic torpede contra la línia de flotació de la sostenibilitat ambiental del nostre planeta.

De vegades s'abusa del terme històric per definir situacions polítiques. Crec que aquest no és el cas. Som davant d'un retrocés molt greu en la necessària lluita contra el canvi climàtic. Sense la implicació de la principal potència industrial del planeta (sumada a l'absència ja de la Xina, la segona gran fàbrica mundial) és obvi que aquesta lluita, imperiosa i necessària, queda greument malmesa.

Es parla molt del canvi climàtic però crec que, fins i tot així, la majoria dels nostres conciutadans no són conscients que ens enfrontem al desafiament més gran amb efectes devastadors per a la salut del planeta. Uns efectes que ja s'estan evidenciant com asseguren tots els climatòlegs solvents.

Tancar els ulls a aquesta realitat, negar-la com ha fet el president Trump, i subordinar-la als interessos del lobby de la indústria automobilísticalobby  nord-americana és una gravíssima equivocació que ens afectarà tots. Ara s'alçarà la veu per denunciar-ho, quan encara som a temps de rectificar, i sumar nous consensos al voltant de les mesures adoptades a la capital francesa fa dos anys que tenien com a objectiu, precisament, aturar aquest greu problema i impulsar un progrés més just i sostenible a mitjà i llarg termini.

ECOLOGIA I ECONOMIA

Des de Tarragona i el sud d'Europa, vull emfatitzar-ho, hem d'ajudar a tornar a donar una empenta a aquest gran acord mundial i continuar treballant en la recerca del necessari equilibri entre ecologia i economia. Per a això és imprescindible la transició ecològica i energètica que el president Obama sí que va entendre i que ara Trump ha dinamitat.

No es tracta de paraules boniques buides de contingut, al contrari, volem mesures i accions efectives en l'àmbit de la biodiversitat, l'energia renovable, la implantació d'energies netes, l'ús més racional dels recursos naturals o la gestió de residus fins a aconseguir els objectius a què ens hem compromès tots internacionalment.

L'error gravíssim que ha comès Trump m'ha recordat l'obstinació que fa cent anys va posar el també president nord-americà Woodrow Wilson per impulsar la Societat de Nacions que després de la primera guerra mundial havia de posar fi a tots els conflictes . Doncs bé, una vegada constituïda la Societat de Nacions el Senat dels Estats Units va vetar la participació nord-americana considerant que es tractava d'un tema aliè als interessos nord-americans. «America first», es podia sentir també llavors. I la història registra les conseqüències d'aquest aïllament i d'aquesta actitud de desentendre's dels problemes dels considerats altres, de no voler pensar a escala global.

FINAL DE L'ALFOMBRA

Notícies relacionades

Un poeta nord-americà va escriure: «He vist baixar en aquest planeta, de manera precipitada i irresponsable, l'escala que condueix a un fosc abisme. Al principi l'escala és àmplia i confortable però, a poc a poc, s'acaba l'alfombra. Una mica més enllà només queden les lloses i després aquestes també s'acaben i es trenquen sota els nostres peus».

Mirem enrere aquests últims anys. És cert que s'han comès errors però l'acord mundial a què vam arribar amb l'Acord de París va establir les bases a partir de les quals es podria haver fet un gran pas col·lectiu cap endavant de lluita coordinada contra el canvi climàtic. No continuem baixant l'escala senyor Trump. O podria passar perfectament que ens trobéssim sostinguts sobre el buit i sota nostre ni tan sols percebéssim la negra foscor.