Editorial
La Guàrdia Civil, el Parlament i el 3%
L'operació policial no té res a veure amb el procés, sinó amb la investigació per un cas de corrupció
La vida política catalana ha arribat a un punt d’ebullició en què, adaptant la vella cita, genera més titulars dels que pot consumir. Els esdeveniments se succeeixen a un ritme vertiginós, i a la convocatòria d’un referèndum il·legal la segueix alguna novetat del (pen)últim cas de corrupció, i la remodelació del Govern gairebé coincideix amb l’acció del Tribunal de Comptes sobre els impulsors del 9-N. L’últim capítol, sens dubte molt impactant mediàticament, va ser la presència ahir d’agents de la Guàrdia Civil al Parlament, la Conselleria de Justícia, el Palau de la Generalitat i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).
L’operatiu buscava informació sobre les presumptes adjudicacions públiques irregulars de l’exconseller de Justícia Germà Gordó, actual diputat no adscrit del Parlament i exparlamentari de la coalició actualment al poder Junts pel Sí. Institucionalment, el procediment va estar supervisat pel Tribunal Superior de Justícia (TSJC) i la Fiscalia Anticorrupció (el fiscal que instrueix el cas, José Grinda, es va personar a les institucions). Al Parlament, la Generalitat i la conselleria, els agents van requerir documentació (agendes electròniques de Gordó, llibres de visita), mentre que al CTTI van efectuar registres.
L’actuació policial, doncs, es va produir dins del marc d’investigació de la trama del 3%. No va ser un atac a la dignitat de Catalunya i a les seves institucions per part de l’Estat a través d’un dels seus braços sens dubte més carregats de simbolisme històric, la Guàrdia Civil. En aquests temps en què es fan servir tant conceptes com democràcia i legalitat com a arma llancívola per excitar el rival polític en les trinxeres del procés, s’ha de recordar que un eficaç treball de la justícia i la col·laboració amb jutges, fiscals i forces de seguretat també formen part del sistema democràtic.
Convé no oblidar que a Gordó se li atribueix haver fet d’intermediari amb empreses perquè la Generalitat els concedís licitacions a canvi de donacions a CatDem i Fòrum Barcelona, dues fundacions vinculades a l’antiga Convergència Democràtica de Catalunya. D’això va anar l’operació de la Guàrdia Civil d’ahir. La resta és simplement sobreactuació i, com es diu a les xarxes, postureig per atiar un fantasma –el de la Guàrdia Civil opressora– que no es correspon en absolut amb la realitat.
Referèndum a Catalunya Guàrdia Civil Germà Gordó Cas 3% Convergència Parlament Generalitat Editorials El Periódico Corrupció Independència de Catalunya