El PSOE i la laïcitat, ¿qüestió de fe?
Els socialistes ens tenen acostumats a les contradiccions en aquest àmbit des de 1982
rjulve38988501 madrid 21 06 2017 politica sesi n de control al gobierno 170802134806 /
Les contradiccions del PSOE en matèria de laïcitat són de llibre. Ens hi té acostumats des que va començar a governar el 1982 fins avui. En una direcció van els documents oficials i les declaracions dels líders, que fan gala de laïcitat, i en una altra de ben diferent les seves pràctiques polítiques mentre governen, amb tuf confessional i tracte privilegiat a l’Església catòlica. Fins i tot en la «guerra del llenguatge» han substituït la paraula laïcisme per laïcitat.
En el discurs del nou Pedro Sánchez durant la clausura del congrés del nou PSOE va asseverar ufanós que suprimiria la religió a l’escola. El salt no pot ser més mortal: passar del manteniment de la religió confessional, que van defensar durant els 21 anys que van governar, a la supressió de l’assignatura de religió. ¿Com pot passar-se tan lleugerament d’una defensa de la religió confessional –resta de nacionalcatolicisme–, a suprimir d’una revolada l’ensenyament de la religió a l’escola?
Una cosa és eliminar l’ensenyament confessional de la religió de l’escola, que és el que està d’acord amb un Estat no confessional o laic, i una altra suprimir l’estudi interdisciplinari, científic i crític de les religions com a fenòmens culturals i socials, de la seva història i de les seves diferents funcionalitats sociopolítiques, les ciències de les religions. Si hem d’entendre l’afirmació de Sánchez al peu de la lletra, s’eliminaria completament l’estudi de la religió –també el científic–, de l’escola, cosa que contribuiria a un analfabetisme religiós enciclopèdic. ¿Ens l’hem de creure?
El PSOE ha anunciat també la denúncia dels Acords amb la Santa Seu de 1979. Durant els seus quatre lustres de govern, no només no els va denunciar, sinó que els va incomplir a favor de l’Església catòlica, al mantenir l’assignació tributària en contra del que s’establia a l’Acord Econòmic i va incrementar la citada assignació del 0,52% al 0,70%, cosa que suposa un increment d’uns 50 milions d’euros cada any a favor de la jerarquia catòlica. ¿Ens els hem de creure ara?
Durant el segon mandat de José Luis Rodríguez Zapatero, el PSOE va elaborar una llei de llibertat religiosa i de consciència, que substituís l’anacrònica llei orgànica de llibertat religiosa de 1980, però per no incomodar l’Església catòlica ni tan sols la va presentar al Congrés. Dorm el son dels justos. ¿La traurà del calaix si governa?
Sánchez insisteix amb raó en la necessitat de reformar la Constitució. La meva pregunta és si contempla la reforma dels articles 16.3 i 27.3, que segueixen mantenint la confessionalitat, almenys indirecta, de l’Estat. En altres paraules, ¿hi ha voluntat de constitucionalitzar la laïcitat? La Constitució va ser redactada sota el signe del patriarcat. ¿Recolzarà una reforma constitucional des de la perspectiva de gènere? ¿Ens hem de creure la voluntat reformadora constitucional de Sánchez?
Notícies relacionades
¿I què es pot dir de l’eutanàsia? El PSOE es va abstenir en la presentació d’una proposició de llei de regulació de l’eutanàsia d’Units Podem i uns dies més tard va recolzar un altre projecte de llei de mort digna presentat per Ciutadans, que no incloïa l’eutanàsia. ¿Ens hem de creure la seva conversió a la laïcitat?