Una aposta clau

L'EMA ens interessa

L'Agència Europea de Medicaments és un organisme estratègic creat per protegir la salut dels europeus

3
Es llegeix en minuts

La consumació del 'brexit' suposarà que l’Agència Europea de Medicaments (EMA) haurà d’abandonar Londres, la seva actual ubicació. Si no hi ha canvis en el calendari anunciat, la Unió Europea prendrà la decisió sobre la nova seu en un Consell Europeu que tindrà lloc el mes de novembre vinent. Aquests dies, molts estats membres han posat en marxa els motors per preparar les seves candidatures amb l’objectiu que l’Agència s’ubiqui en una de les seves ciutats. Fa uns mesos, Espanya va fer pública la intenció de presentar Barcelona com a candidata. La candidatura uneix les voluntats del Govern espanyol, la Generalitat de Catalunya i de l’ajuntament de la ciutat, així com de moltíssims sectors de la societat civil catalana i espanyola.

  

 Segurament molts es preguntaran què és, què fa i per què ens interessa als barcelonins, catalans i espanyols que l’EMA s’instal·li a Barcelona. L’Agència és un organisme pertanyent a la Unió Europea creat el 1995, que s’ocupa de la protecció i promoció de la salut pública i animal, mitjançant l’avaluació i el control dels medicaments d’ús humà i veterinari. La seva funció és coordinar i organitzar tot el treball científic i administratiu que garantirà que els ciutadans de la Unió Europea tinguin al seu abast medicaments de qualitat, segurs i eficaços. És responsable de l’avaluació científica de les sol·licituds d’autorització que es presenten en el marc de la Unió Europea per comercialitzar medicaments d’ús humà i veterinari utilitzant» el procediment denominat «centralitzat» i també és responsable de la supervisió de la seguretat i de la vigilància de l’ús dels medicaments autoritzats a la Unió Europea, mitjançant la xarxa del «sistema de farmacovigilància» per a medicaments, podent prendre mesures si el balanç benefici/risc es modifica i si hi ha algun risc per al pacient.  

Els medicaments que obligatòriament hauran de presentar-se a l’EMA per a la seva avaluació són els derivats de la biotecnologia i altres processos d’alta tecnologia, teràpies avançades, els destinats a combatre la sida, el càncer, la diabetis i malalties estranyes. L’Agència coordina els recursos científics i clínics dels països que integren la Unió Europea, l’Espai Econòmic Europeu i l’Associació Europea de Lliure Comerç, en una xarxa formada per més de 4.000 experts (investigadors, metges, veterinaris, informàtics, etcètera), molts dels quals són espanyols. Aquests professionals treballen en comitès i grups de treball específics que aborden l’avaluació, el seguiment i el control d’aquests medicaments. Els experts analitzen i avaluen les dades disponibles procedents dels estudis realitzats per les companyies farmacèutiques, els publicats en revistes científiques, les dades que procedeixen de la pràctica clínica i, d’acord amb l’avaluació realitzada, si procedeix, donen la seva conformitat al nou medicament, proposant una fitxa tècnica: el prospecte.

  

 L’Agència aglutina uns 900 professionals d’alt nivell professional –dels quals més de 600 són dones, i el 12 %, espanyols–, que s’encarreguen de coordinar els treballs. A Londres, una constel·lació de més de 1.500 companyies presten serveis a l’EMA, cosa que impulsa la creació de molts llocs de treball d’alta qualificació. Genera la mobilitat internacional de més de 45.000 persones a l’any.

Barcelona és l’emplaçament idoni per a l’EMA, donada la seva importància com a pol d’investigació en el camp de la salut: en el seu entorn hi ha presents 12 universitats amb un nivell excel·lent d’investigació, fins a 31 centres d’investigació biomèdica en diferents àrees de la salut humana i animal, diversos hospitals de primer nivell amb instituts d’investigació de gran impacte on es realitzen moltíssims assajos clínics, 230 laboratoris i fins al 50% de la indústria farmacèutica espanyola.

Notícies relacionades

    

Per una altra part, la presència de l’EMA a Barcelona atraurà empreses i científics d’àrees vinculades a la biomedicina, biotecnologia, enginyeries, advocacia, etcètera, i obrirà oportunitats per als professionals que es mouen en l’entorn de les ciències de la salut. En definitiva, l’EMA pot contribuir a consolidar Barcelona com a 'hub' biomèdic que afavoreixi innovacions en l’àmbit de la salut, que estimuli una activitat econòmica de gran valor afegit, ofereixi oportunitats d’ocupació a molts dels nostres joves immillorablement formats i que empenyi el desenvolupament social i econòmic de la nostra ciutat i del nostre país.