Una sortida equilibrada
Quan Pyongyang va anunciar l’ajornament del seu propòsit de disparar míssils cap a les proximitats de l’illa de Guam va semblar que, a diferència d’anteriors ocasions, certa esperança de calma podria albirar-se en aquell convuls horitzó esperonat igualment per les expectatives de Seül. El seu nou Govern també anhela imprimir un altre rumb al problema de la desnuclearització de la península, incloent-hi el tractament del futur sistema nord-americà de defensa antimíssils instal·lat al seu territori i que tant preocupa Pequín i Moscou.
Però la negativa a ajornar almenys la realització de noves maniobres militars per part de les forces conjuntes coreanes i nord-americans, les Ulchi Freedom Guardian que van finalitzar el 31 d’agost, ens tornava a la crua realitat, culminada tot seguit per aquesta nova prova nuclear, l’única resposta que sembla interessar al creatiu Kim Jong-un. L’organització de l’exercici, criticat per Pequín, va ser un dels principals temes de discussió amb motiu de la recent visita a la Xina del general Joseph Dunford, president del Comitè de Caps d’Estat Major dels Estats Units, en el transcurs d’una gira que també lel va portar a Tòquio i Seül.
El llistó cada vegada més alt
Els que creuen en la utilitat dissuasòria d’aquestes maniobres reiteren la seva intenció escrupolosament defensiva i de resposta a les preocupacions de seguretat que suscita Pyongyang entre els seus aliats, però el cert és que el balanç final deixa el llistó cada vegada més alt en una dinàmica que no desarma el contenciós sinó que, contràriament, tendeix a agreujar-lo.
Pequín, amb el suport de Moscou, fa mesos que reivindica l’alternativa de la doble suspensió com a sortida equilibrada i assenyada a la difícil situació actual. Aquesta porta oberta al diàleg suposaria una moratòria dels exercicis militars a canvi d’una interrupció dels assajos nuclears i de les proves balístiques de Corea del Nord.
L’assumpció d’aquest principi facilitaria el temps i la comoditat que es necessiten perquè els diàlegs entre els uns i els altres en curs i que transcorren entre bastidors puguin oferir resultats plausibles.
Degradació de la situació
La Xina i Rússia han condemnat ara aquesta nova prova nord-coreana alhora que alerten sobre els signes de degradació de la situació amb l’augment progressiu del risc nuclear i balístic.
Encara que totes dues capitals, atenent la lògica en què estem instal·lats, subscriguin noves sancions al Consell de Seguretat de l’ONU, el que de veritat es necessita i reclamen és un mica d’enginy diplomàtic de sòlida consistència que orienti el litigi per una altra senda.
Notícies relacionadesÉs hora de cessar en les provocacions de tot signe com també d’impulsar una missió de bons oficis que aporti garanties de seguretat a totes les parts.
La forassenyada lògica actual de proves-exercicis-assajos-sancions només agreuja una situació que pot desembocar en escenaris a cada pas més temibles i, al final, totalment incontrolables.