La lògica difusa dels mercats i el procés

2
Es llegeix en minuts
jregue39766556 barcelona    22 08 2017      pol tica   carme forcadell pres170906100313

jregue39766556 barcelona 22 08 2017 pol tica carme forcadell pres170906100313 / JORDI COTRINA

El dimecres 6 de setembre, mentre Carme Forcadell oficiava al Parlament un esperpent que ni tan sols Valle Inclán s’hauria arribat a imaginar mai, a Berkeley (Califòrnia) moria als 97 anys Lotfi Aliester Zadeh, el pare de l’anomenada lògica difusa –alguns prefereixen dir-ne lògica borrosa o 'fuzzy logic'–, una tècnica que està present en càmeres de vídeo, trens sense conductor, rentadores o automòbils. Zadeh, nascut a l’Azerbaidjan, i amb abundants deixebles a Espanya, va rebre el 2012, a Madrid, el premi Fundación BBVA Fronteras del Conocimiento, una de les iniciatives predilectes del president de l’entitatfinancera, Francisco González.

L’esperpent del Parlament va cridar l’atenció dins i fora de les nostres fronteres. Sorprèn la possibilitat d’una «consulta il·legal», però els mercats, tot i que adverteixen dels perills de les possibles complicacions del procés, sobretot si hi ha problemes al carrer, descarten la independència. «Independència. Els mercats diuen 'No tan ràpid'» escrivia a Bloomberg Mark Gilbert. 

«El risc de la independència és remot, tot i que la incertesa no ha sigut mai tan gran», afirma un informe de JP Morgan. Fitch, una de les tres grans agències de ràting creu que «la separació és poc probable» i a Goldman Sachs pressenten que «hi haurà referèndum, però no independència». «La il·legalitat serà derrotada, però els anarquistes es llançaran al carrer», afegeixen. Els mercats, doncs, ja han emès el seu veredicte i, malgrat que és cert que la prima de risc espanyola ha pujat, ho ha fet en línia amb la dels països més pròxims, tot i que és molt inferior a la italiana i segueix protegida per aquell BCE, al qual no tindria accés l’Estat independent que anhela Puigdemont. A més a més, pel que fa a la solvència de Catalunya, que ja està en bo porqueria, amenaça una altra baixada si hi ha conflictes al carrer, com semblen buscar els líders de la CUP.

Notícies relacionades

Els mercats, cada vegada més, es mouen –en el segon a segon– per decisions que prenen màquines, programades en bona part gràcies a la tècnica de la lògica difusa, un concepte en què entre el que és verdader i el que és fals existeixen tots els graus de veritat, cosa que els nacionalismes radicals i els independentismes no accepten. Els mercats –que són els diners invertits de centenars de milions de persones– són fal·libles, però es compten per més els seus encerts que els seus errors a l’hora d’escrutar el futur. 

Els diners tenen clar que en el procés hi ha molt de lògica borrosa i que no hi haurà independència, malgrat que adverteix sobre un dia després de la frustració conflictiu, sense que s’hagi d’oblidar, com assenyala Peter Berstein a la seva ‘Extraordinària història del risc', que és un error tractar el que és improbable com a impossible». Mentrestant, a Madrid hi ha expectació –també a la Moncloa– davant la intervenció obligada del català Juan Rosell, president de la CEOE, a l’assemblea general de l’organització que se celebra dimecres. Lògica difusa o borrosa.