Cap a l'1-O

Violència i poder

El nivell de coacció fa dies que ha augmentat a Catalunya amb una presència més gran dels encarregats de demostrar que el monopoli de la força el té l'Estat

2
Es llegeix en minuts

Cada any començo la meva classe a la universitat sobre violència política amb el llibre 'On Violence', de Hannah Arendt. En aquest llibre la filòsofa reflexiona sobre la diferència entre violència i poder. Aquests dies, veient des de Washington DC el que està passant a Catalunya i veient sobretot la reacció de l’Estat a la perspectiva d’un referèn-

dum unilateral d’independència i una mobilització política no violenta, no em trec aquest llibre del cap.

Arendt explica que molta gent associa violència i poder: qui té el monopoli de la violència, que en la majoria dels casos és l’Estat, és qui té el poder; com més gran és la capacitat per exercir la violència, més poder. Tanmateix, Arendt argumenta que violència i poder són conceptes diferents i, de fet, antagònics. Perquè quan hom té poder, no necessita utilitzar la violència.

Imagineu, per exemple, un pare que pega al seu fill cada vegada que vol que faci els deures: clarament no té poder sobre ell. Quan un pare té poder sobre el seu fill, el fill fa els deures sense queixa quan el pare li demana que els faci. L’Estat espanyol està mostrant les seves dents aquests dies, amb milers de guàrdies civils destacats a Catalunya. Una densitat de policia que no té precedents en democràcia, i encara menys davant d’una mobilització no violenta. No ha exercit la violència física encara, però la violència és allà, a l’ombra del creuer del Piolín. El nivell de coerció fa dies que ha augmentat a Catalunya, amb una presència més gran dels encarregats de demostrar que el monopoli de la força el té l’Estat espanyol.

Notícies relacionades

 Tanmateix, seguint Arendt, l’Estat no està guanyant sinó que està perdent poder a Catalunya. Els governs que s’adonen que estan perdent el poder, escriu la filòsofa, sovint utilitzen la violència per intentar recuperar-lo. Però l’ús de la força no els dóna el poder, ja que «el poder no creix del canó d’una arma». El poder és el fruit del respecte i de la legitimitat. I, si no, penseu en el fill que obeeix el pare que no l’ha pegat ni una sola vegada en tota la vida.

Disciplinar Catalunya

Per diversos motius, l’Estat espanyol fa anys que està perdent el poder a Catalunya. El Govern del PP té l’objectiu a curt termini de disciplinar Catalunya i de recuperar el poder en aquest territori. Aquests dies veurem fins a on és capaç d’arribar per assolir el seu objectiu. Tanmateix, amb l’ús de la força l’Estat no recuperarà mai el poder a Catalunya. Ans tot al contrari.