Sense teclat
L'arribada de l'internet de les coses ha obert la porta a nous serveis de veu digitals
zentauroepp38759611 the homepod speaker is photographed in a a showroom during a170605235451 /
Es diuen Alexa, Siri i Cortana. ¿Els sonen aquests noms? Són els assistents virtuals que donen resposta a les nostres preguntes i demandes de cada moment. S'activen amb la veu i sense necessitat de teclejar. Són un exemple de com està arribant l'internet de les coses a la nostra vida quotidiana. Es tracta de la seva aplicació a les coses físiques. Les xarxes permeten connectar diferents aparells i establir entre ells una comunicació i activar-los a través d'internet. Com a resultat, aquestes accions generen dades i informació. Analitzem quina dimensió econòmica té i qui està liderant aquest procés.
La veu, un valor en alça
En aquest àmbit la veu es converteix en un recurs bàsic. Els teclats desapareixen. Algunes de les nostres accions quotidianes, moltes d'elles en mobilitat, recorren al dictat a través d'aquests assistents digitals. Ja sigui per enviar un missatge per WhatsApp o bé per automatitzar accions en diferents camps professionals. La facilitat d'ús, dictar missatges o donar ordres, no requereix un gran esforç; al contrari que escriure a màquina, que necessita un procés d'aprenentatge i una atenció plena.
Els gegants tecnològics, Amazon, Google, Apple i Microsoft, es troben al capdavant en l'aplicació quotidiana dels assistents virtuals. No només ens comuniquem amb ells a través dels mòbils, sinó que ara han aparegut el que es coneixen com a altaveus intel·ligents i assistents de la llar. Per exemple, Alexa, l'assistent d'Amazon Echo, s'ha convertit en un membre més de les famílies nord-americanes. Les seves aplicacions a través de diferents aparells (pantalles, altaveus o rellotges) permeten realitzar activitats quotidianes simplement preguntant o donant-li ordres del que ha de fer o activar.
L'electrònica de consum
Més enllà d'aquestes companyies, aquests nous serveis digitals es poden aplicar a qualsevol aparell que es trobi a la nostra llar o formi part d'un edifici. Les categories que s'utilitzen són: llars connectades i edificis intel·ligents. Això té impacte, entre altres sectors, en la indústria de l'electrònica de consum.
Fa uns dies a Frankfurt, en una de les fires tecnològiques més importants, es presentaven multitud d'aparells que ja permeten la connexió. Les grans marques han presentat les seves novetats en temes de gestió energètica, seguretat, benestar i comunicació. El catàleg ofereix aspiradores amb càmeres intel·ligents, forns amb noves prestacions, altaveus cada vegada més sofisticats o controladors de sensors per garantir que tot està en ordre a casa nostra. Tots ells amb l'objectiu de convertir les nostres llars en plenament domòtiques.
Avís per a navegants: es diu que aquests nous aparells amb els seus respectius assistents de la llar ocuparan els primers llocs de la llista dels regals d'aquest Nadal. Preparin-se per rebre un nou integrant a casa seva. Escapar-se de l'internet de les coses no serà una tasca fàcil ;)