La clau

El debat que mai va existir

En els més de cinc anys que ja dura el procés, a penes s'han estudiat els efectes que una secessió a les males pot tenir en la vida de les persones

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40420191 picture shows  banc sabadell  catalan bank building in barce171005142710

zentauroepp40420191 picture shows banc sabadell catalan bank building in barce171005142710 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

La decisió de grans empreses catalanes de canviar el domicili social per anar-se’n fora de Catalunya ha obert, tard i malament, el debat mai celebrat amb calma sobre els efectes econòmics que tindria una hipotètica secessió feta a les males.

    

En els més de cinc anys que dura ja el procés sobiranista, el debat ha transcorregut més per les altures etèries de la gestió dels sentiments i sobre els greuges i el xoc de legalitats entre Catalunya i Espanya que sobre els efectes que en les vides de les persones pot arribar a tenir la independència.

    

El sobiranisme, enfilat en una enorme onada d’il·lusió col·lectiva, no ha volgut baixar al terreny de les coses concretes i s’ha limitat a alimentar la fe de la seva parròquia. Només cal rescatar el revelador vídeo d’Artur Mas en la campanya electoral del 2015 i la seva acalorada proclamació que «els bancs no se n’aniran de Catalunya». 

    

És cert que en aquests anys s’han publicat alguns treballs sobre els efectes econòmics de la independència i la viabilitat d’una república catalana. Però molts d’aquests articles i llibres tenien l’aroma de la propaganda en un debat polític polaritzat a l’extrem. S’ha trobat a faltar un contrast assossegat d’opinions dels experts amb explicacions didàctiques per al conjunt de la població cridada a decidir.

    

Notícies relacionades

Per això ara els anuncis del Banc Sabadell, CaixaBank, Gas Natural i Agbar han sonat com una canonada, rebuda amb estupor en uns sectors i amb alarma en altres. Els canvis de domicili social tenen un efecte limitat en l’economia real, per més que ja hagin sortit a la palestra els catastrofistes. Però les decisions dels consells de les grans empreses són un anunci que els diners temen la ruptura. Males notícies per a aquells que han estat parlant d’una secessió indolora.

Efecte psicològic

Les notícies dels últims dies han tingut un efecte molt important en el pla psicològic sobre una població, com a mínim, inquieta. Al cap i a la fi el procés s’està entaulant en bona mesura en el terreny de la propaganda.