IDEES
Una de l'Oest
fotograma-de-la-legin-invencible
Ho confesso. De xaval sempre vaig voler disparar com James Stewart, cavalcar com William Holden, i besar les noies com feia John Wayne. Aquells dissabtes a la tarda tenien sentit si feien a la tele 'Fort Apache', 'Centaures del desert' o algun capítol nou de 'Bonanza'. Però la resta de la setmana no hauria sigut el mateix sense les novel·les de l'Oest que trobàvem a la botiga del barri. Aquelles novel·letes de duro les firmaven paios com Zane Grey, Marcial Lafuente Estefanía, Silver Kane o Edward Goodman, alguns d'ells autors patris, cosa que vaig descobrir anys després. Jo no hauria sigut lector sense aquella literatura popular que alguns titllaven amb menyspreu de subgènere.
D'un temps ençà el gènere del western ha renascut, i s'ha d'agrair, entre altres, a Valdemar i a Galaxia Gutenberg
El que passava en aquells salons i forts del Setè de cavalleria van modelar el meu gust per l'aventura i l'èpica. Ha passat el temps i van entrar en escena títols imprescindibles de Dumas, Tolstoi o McEwan, però per les meves meninges encara ressonen els sons d'aquells trets que després els xavals reproduíem onomatopeicament als carrers. Confesso que durant anys vaig abandonar en un racó aquelles diminutes portades a tot color, i que com a màxim satisfeia les meves afeccions pistoleres amb els llibres que Olañeta Editor publicava en l'estupenda col·lecció 'La pipa sagrada', on destaca la descomunal obra sobre els indis nord-americans d'Edward S. Curtis; i en algun títol de Cormac McCarthy o E. L. Doctorow. Poca cosa més.
Però d'un temps ençà el gènere del western ha renascut i és just agrair a Alfredo Lara, de Valdemar, que posés en marxa la col·lecció Frontera, en què ja hem pogut disfrutar de 'La última galopada de Thomas Edison' i de 'Los cautivos' de l'enyorat Elmore Leonard. També Galaxia Gutenberg ha recuperat novel·les del gran Oakley Hall, com el seu imprescindible 'Warlock'. I què es pot dir de la finalista del premi Pulitzer, 'El hijo' (Literatura Random House), de Philipp Meyer, o de la desconcertant i psicodèlica 'Zebulón' (Trop), de Rudolph Wurliter. Però en vindran més, és clar, perquè els fills de l'Oest seguim cavalcant per aquelles interminables praderies, juntament amb algun transsumpte literari de Clint Eastwood.