Treva
La durada i intensitat de la tensió a Catalunya està perjudicant els nostres cossos i ments
Són molts els aspectes que influeixen sobre la salut global de les persones. A més de les condicions personals –econòmiques, nutricionals, genètiques...–, entre altres, un dels més determinants a l’hora de mantenir o empitjorar la salut és l’estat de la comunitat en què ens relacionem i convivim.
Actualment, la comunitat no és tan sols la real, la de les persones que ens envolten –família, amistats, companys de feina, coneguts...– sinó també la virtual. I en aquesta comunitat virtual, ja sigui Facebook, Twitter, WathApp, Instagram, emails o diaris digitals, les informacions i contrainformacions se succeeixen dia i nit a una velocitat vertiginosa.
A Catalunya, que és la comunitat de totes les persones que hi vivim, durant els últims anys i per raons polítiques l’ambient s’ha crispat, i les informacions, sigui per via analògica sigui per via digital, han reflectit i reflecteixen aquesta mala maror. Informacions contradictòries, informacions polaritzades entre el blanc i el negre, sense termes mitjans, informacions que anuncien la glòria o el desastre infernal, desqualificacions i insults, batusses orals o escrites, incapacitat per escoltar aquell que no pensa el mateix que nosaltres...
Aquests fets provoquen un alliberament de substàncies estressants al nostre cervell i estats emocionals alterats. A les consultes mèdiques i psicològiques han augmentat el nombre de pacients amb estats d’angoixa, amb dificultats per dormir, amb molèsties digestives funcionals, amb estats de fatiga física i emocional... Les persones se senten tristes i estan desconcertades per un futur incert i relacionen clarament aquesta simptomatologia amb el moment actual social i polític que vivim a Catalunya i a Espanya.
La majoria de nosaltres vivim, des de fa un temps, pendents de dies que seran històrics però que passen per donar lloc a altres dies que també seran històrics. Vivim en un estat permanent de tensió que no sembla voler donar lloc a la resolució i, doncs, a la relaxació. És una situació difícil de suportar tant per al cos com per a la ment, per la intensitat i la durada dels esdeveniments.
Des d’aquí, les dones que signem demanem calma, empatia, tranquil·litat, reflexió i un ús responsable i constructiu de la paraula. I ho demanem sobretot als responsables polítics, als líders d’opinió i als professionals de tots els mitjans, però també a totes aquelles persones que escriuen a través de les xarxes socials.
Als principals actors d’aquest ús indiscriminat de la violència verbal, els volem advertir que la salut de la nostra comunitat se n’està començant a ressentir seriosament. Per revertir-ne els efectes ens caldrà molt més del que s’ha necessitat per generar-los.
Us demanem una treva! Bandera blanca per recompondre’ns com a persones i com a comunitat i també per trobar el camí de sortida.
Les que signem som un grup de dones professionals i acadèmiques amb la preocupació comuna de fer-nos sentir per promoure el diàleg i la cura de les persones en aquesta situació de conflicte.
Subscriuen també l’article Gemma Lienas, Marina Subirats, Margot Pasqual, Sara Berbel, Algèria Queralt, Ana Macpherson, Marta Marín-Domine, Sílvia Bel Fransi, Blanca de Gispert, Núria Tuset i Isabel Sánchez.