Anàlisi
Hi ha esperança: presó provisional, mesura excepcional
El nucli de la resolució del Suprem sobre els membres de la Mesa del Parlament es basa en el risc de fuga
zentauroepp40871510 graf3902 madrid 09 11 2017 la presidenta del parlament 171110122101 /
En el tercer front judicial, juntament amb l'Audiència Nacional i la justícia belga, dijous les defenses de Carme Forcadell i els seus companys de la dissolta Mesa del Parlament ens van sorprendre amb un gir estratègic molt rellevant. En les seves declaracions van contestar a totes les parts i van insistir que estaven acatant les mesures derivades de l'article 155 de la Constitució, ja que el Parlament es va dissoldre i no es va convocar més activitat un cop finalitzada la seva implementació. Les dues coses podien tenir transcendència després de l'al·lusió del fiscal general de l'Estat a l'exercici del dret a seleccionar quines preguntes es contesten i al contingut de les resolucions dels recursos davant l'Audiència Nacional, dels quals sembla desprendre's la necessitat de cert acte d'acatament constitucional.
En el meu parer, les defenses miraven d'incidir en el conegut criteri del Tribunal Suprem d'aplicació restrictiva de la presó provisional. Finalment, el jutge instructor va decidir imposar mesures cautelars que s'han de considerar com a dures en el context dels precedents del Suprem. A la presidenta del Parlament se li va imposar llibertat sota fiança de 150.000 euros, i a la resta, llibertat sota fiança de 25.000 euros, exceptuant Joan Josep Nuet, a qui no se li va imposar cap mesura cautelar. Mentre que els que han de dipositar 25.000 euros van sortir immediatament en llibertat i disposen d'una setmana per fer-la efectiva, Carme Forcadell va haver de passar una nit a la presó fins a reunir la suma.
El paper "medul·lar" de Forcadell
Notícies relacionadesDels motius presentats per decidir sobre la necessitat de les mesures cautelars, el nucli de la resolució es basa en el risc de fuga. En concret, el relaciona amb la gravetat del delicte i la hipotètica pena. Dels fets relatats en la querella dedueix que són suficients per a una primera qualificació de sedició, rebel·lió i malversació amb l'objectiu d'obtenir la independència saltant-se l'ordre jurídic vigent i creant-ne un de nou. També afirma que la participació de Forcadell és més antiga i intensa pel seu historial d'activista i líder de l'ANC i que la seva aportació als fets és "medul·lar", i la de la resta dels investigats, subordinada. Per tant, els delictes que se li imputen són més greus i tenen penes més dures, i per això la temptació de fugida és més gran i es reclama una mesura cautelar potent com la presó provisional. No obstant, la constatació que ha anat a declarar tan aviat com se l'ha citat en les diferents causes obligava a moderar la mesura amb una fiança. No obstant, la suma és molt elevada respecte a la resta de components de la Mesa.
Les mesures adoptades basant-se gairebé exclusivament en relació amb la gravetat del delicte i en el lideratge o no obvien altres elements previstos per la Llei d'Enjudiciament Criminal, com és la situació laboral, personal i econòmica, infringint la deguda proporcionalitat entre mitjà i fi i la subsidiarietat que comporta escollir l'opció menys lesiva per als drets de l'investigat. Tot i així, hi ha el dubte si el gir estratègic ha evitat la presó provisional que sol·licitava la fiscalia.
Carme Forcadell Independència de Catalunya Polítics catalans presos Declaració unilateral d'independència (DUI)