Editorial

El final de l'asimetria fiscal

S'ha de començar a pensar com es graven fenòmens econòmics i comercials que ja no es basen en el lucre, la plusvàlua o el benefici

1
Es llegeix en minuts
wallapop

wallapop

El Ministeri d’Hisenda ha dictaminat finalment que les operacions de compravenda d’objectes de segona mà a través d’internet estan obligades a pagar l’impost de transmissions patrimonials. De manera que els que compren articles a través de Wallapop, Vibbo o Ebay pagaran els mateixos tributs que els que adquireixen un cotxe de segona mà o qualsevol altre objecte en una botiga física d’articles usats. Les transaccions entre particulars no estan, doncs, exemptes, malgrat les dificultats que té l’Administració tributària per controlar-les i perseguir-les. Aquesta impotència ha servit durant anys d’empara per a una asimetria que ara es pretén solucionar. 

Amb tot, s’ha de tenir en compte que l’única manera de resoldre aquesta injustícia no serà la translació a l’àmbit digital de les normes que han regit en el físic. Solucionada l’asimetria, les hisendes europees han de començar a pensar com graven fenòmens econòmics i comercials que ja no es basen en el lucre, la plusvàlua o el benefici sinó en un altre tipus de valors com són els de l’economia circular (reaprofitament i reciclatge de tota mena de materials), la col·laboració (amb l’activació dels excedents de béns o serveis) i la cooperació (basada en l’intercanvi i no en la compravenda). Més enllà de la impossibilitat d’estendre els controls i dels abusos dels estraperlistes que s’aprofiten de les asimetries, hi ha una realitat que s’ha d’afrontar.