pantalles
L'aniversari del ratolí
Resum del que ha passat fins ara: Tin Star, sense res que enlluerni, és del millor d’aquesta temporada. Aquesta definició serveix igualment per a Mindhunter. Deuce, encara que compta amb David Simon i George Pelecanos al capdavant, és ple de trames i personatges moltes vegades vistos. El joven Sheldon no té l’encant ni la gràcia del Sheldon Cooper original, i és a estones més un dramèdia que vol recordar The Wonder Years que una comèdia plena de gags i personatges inoblidables com The Big Bang Theory.
This is Us, de tant repetir les seves trames de la primera entrega, comença a avorrir i ha entrat en bucle. Els britànics amb el brexit estan distrets i el seu nivell ha baixat. De totes les estrenes la més exitosa és The Good Doctor, del creador de House, que és un remake d’una sèrie sud-coreana.
D’aquesta manera, i a falta d’un present més interessant, parlem del passat, perquè avui és l’aniversari, o una cosa semblant, d’un dels personatges clau de l’audiovisual.
La Disney és la companyia més gran del sector. No només per la seva capacitat per produir contingut, sinó pels seus canals ABC als Estats Units, la plataforma Freeform, el canal esportiu ESPN o el mundialment conegut Disney Channel, entre moltes altres activitats. Però res d’això hauria sigut possible sense Mickey Mouse, de qui la Disney celebra cada 18 de novembre l’aniversari, perquè va ser en aquesta data del 1928 quan es va estrenar Steamboat Willie, el tercer llarg del personatge, però el primer que va incloure música, diàlegs i so; i sobretot, el primer que es va convertir en un èxit que no s’ha aturat des d’aleshores.
La història va començar amb anterioritat. Walt Disney acabava de perdre a mans d’Universal Studios els drets d’Oswald, el conill afortunat, i es va posar a treballar en un personatge de característiques similars. Disney va definir el ratolí de cap i sabates grans com un valent que es comportava com un nen. Segons les llegendes habituals, el va crear en un viatge en tren en companyia de la seva dona i va decidir anomenar-lo Mortimer, però la seva dona li va suggerir canviar el nom pel de Mickey, i així es va quedar per sempre. Encara que els primers esbossos van pertànyer al mateix Disney, el disseny definitiu del personatge va ser del seu col·lega i soci Ub Iwerks, Un portentós dibuixant descendent d’alemanys.
Notícies relacionadesLa primera aparició al cine del ratolí i la seva nòvia Minnie va ser en un curt titulat Plane Crazy, que es va estrenar amb escàs èxit el 15 de maig de 1928. Però Disney i Iwerks estaven convençuts que tenien un èxit entre mans i van produir The Gallopin Gaucho, que pretenia parodiar el cine d’aventures, tremendament popular en aquella època, de Douglas Fairbanks. Però l’estrena es va endarrerir i va ser Steamboat Willie, la tercera a ser produïda, la segona a estrenar-se i la primera amb so.
El curtmetratge estrenat el 18 de novembre de 1928, parodiant aquesta vegada el cine de Buster Keaton, es va convertir en un èxit sense precedents i des d’aleshores la companyia Disney celebra el dia d’avui l’aniversari de Mickey Mouse, i també el començament de tot el que vindria després. Així doncs, ¡per molts anys, Mickey!