DUES MIRADES
Poeta que camina
Jordi Llavina acaba de publicar 'Ermita', un llibre de 1.401 octosíl·labs que relata la seva ascensió a Sant Pere del Puig
dgfdfd
David Le Breton, l’antropòleg francès, té un llibre on elogia el caminar. «Caminar sense fi», diu, «per no arribar enlloc, per oblidar simplement el pas del temps i l’avanç lent de la mort». Jordi Llavina, el poeta català, ho veu d’una altra manera. Acaba de publicar Ermita, un llibre de mil quatre-cents un octosíl·labs que relata la seva ascensió a Sant Pere del Puig.
Ho dic d’entrada: és una de les millors poesies que he llegit en molt temps, una llarga caminada, un «pensiero poetante», que, tot pujant a l’ermita, fixant-se «en coses francament petites», assoleix dues fites poètiques de nivell. La primera, mantenir tothora el to consistent, continuat i arravatat de la veu del poeta que camina. La segona, oferir-nos uns pensaments que van lligats a allò que deia Roland Barthes: «és possible que caminar sigui mitològicament el gest més trivial i, per tant, el més humà». Els passos del poeta, la reconstrucció d’antigues excursions d’infant i de jove, són l’excusa per a unes altres excursions: sobre la vida, sobre el pas del temps, que no s’oblida sinó que es fa present amb la pesantor de les roques i el fluir de l’aigua. Sobre la presència de l’espiritualitat, sobre la necessitat d’establir la frontera «del que es pot dir abans del no-res», sobre els topalls a què s’enfronta el creador («pressentir el límit del llenguatge»).
En dies convulsos com aquests, caminin, facin el favor, en companyia d’un poeta.