INDULT POLÈMIC
Perú sota l'ombra de la corrupció i la impunitat
zentauroepp41413951 demonstrators protest against pardon of former president alb171227181909 /
L’actual president de la República del Perú, l’empresari liberal Pedro Pablo Kuczynski (PPK), es va salvar de ser destituït pel Congrés el passat dia 21 de desembre després d’una llarga sessió perquè l’oposició –liderada pel fujimorisme– no va voler sumar, malgrat les amenaces, els 87 vots necessaris per fer-ho.
L’acusació que pesava sobre PPK no era gaire diferent de la que plana sobre el cap de molts altres mandataris llatinoamericans: una opaca vinculació amb la gran empresa d’infraestructures brasilera Odebrecht, que ha obtingut concessions a tota la regió atorgant comissions i sembrant corrupció.
La votació al Congrés no ha desmentit que PPK hagués realitzat contractes des del 2004 fins al 2013 amb Odebrecht amb les firmes Westfield i First Capital, simplement ha suposat que no se’l jutjarà políticament per aquestes actuacions. Amb això, PPK ha aconseguit mantenir-se en el poder. No obstant, el cost que ha pagat pot comprometre la resta del seu mandat.
Tot indica que PPK ha pagat un alt preu per la seva supervivència política, i aquest ha sigut –ni més ni menys– que atorgar un «indult» (que qualifica d’humanitari) a Alberto Fujimori, fent ús de les prerrogatives que la Constitució dona al president de la república. Fujimori feia 12 anys que estava empresonat complint una sentència de 25 anys per dues matances, i per les acusacions (juntament amb el seu operador Montesinos) de compra de congressistes, magistrats, periodistes, militars i diaris, així com les d’extorsionar i espiar opositors. Amb l’indult, PKK ha pagat el favor als fujimoristes, que són majoria al Congrés, per no haver-lo deposat.
Credibilitat minvada
La qüestió avui consisteix en com aquesta decisió pot afectar PKK i el seu Govern, perquè aquest va guanyar les eleccions sota la bandera de l’antifujimorisme. En aquest sentit, la credibilitat de PPK ha quedat minvada per partida doble ja que a les sospites de corrupció vinculades al cas Odebrecht s’hi suma ara l’acusació d’haver atorgat impunitat a Fujimori, que (havent reconegut algun error) mai ha demanat disculpes per les seves accions. D’entrada, a Lima i a totes les grans ciutats del Perú han sortit al carrer milers de persones protestant per la concessió de l’indult a Fujimori i reclamant la renúncia de l’actual president; a la vegada que tres membres de la bancada oficialista ja han renunciat dels seus escons.
Notícies relacionadesPerò tampoc regna la calma a l’interior del fujimorisme, perquè l’indult ha enfrontat els seus dos progenitors –Kenji i Keiko–, tots dos amb aspiracions polítiques. Kenji ha sigut l’intermediari del pacte amb PPK i sembla el gran beneficiat del retorn del seu pare, mentre que Keiko (excandidata a la presidència de la república) preferia ser l’abanderada del fujimorisme i treure rèdit del fet que el seu pare estigués a la presó.
Amb les coses així, avui dia no hi ha garanties que PPK pugui finalitzar el seu mandat, encara que tampoc s’entreveu cap alternativa consistent.