EDITORIAL

La recuperació ciutadana de la Model

El projecte per a la presó de BCN necessita una mesurada reflexió, que eviti propostes conjunturals, i del màxim consens

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41712672 modelo180121191124

zentauroepp41712672 modelo180121191124 / RICARD CUGAT

La presó Model de Barcelona va tancar les portes de manera definitiva el mes de juny passat i ahir al migdia les va tornar a obrir de manera simbòlica per al seu ús ciutadà. Va ser un acte lúdic en què van participar veïns de l’Esquerra de l’Eixample, entitats memorialistes i l’ajuntament, encapçalat per l’alcaldessa, Ada Colau. La recuperació del centre penitenciari s’ha de moure en dos àmbits, el del seu ús cívic i ciutadà i el d’un espai de memòria com a icona que va ser de la repressió de la dictadura. Els dos àmbits s’entrecreuaran aquestes primeres setmanes. Es podrà accedir al pati d’accés de l’antiga presó, ja convertit en un espai verd com els interiors d’illa de l’Eixample. El divendres i el dissabtes s’ampliaran les visites a tota la instal·lació, on es podrà apreciar el que va ser una presó franquista.

Una altra qüestió és l’ús definitiu que es donarà a la Model. L’ajuntament ja ha anunciat un procés participatiu com un dels elements a valorar per redactar el projecte final d’unes obres que haurien d’executar-se el 2020. Aquest pla necessita una reflexió mesurada, que eviti propostes conjunturals, i del màxim consens entre les parts, amb lloc preferencial per als veïns. Cosa que ja sembla existir en la conveniència que es converteixi en un pulmó verd, escassos en aquesta zona de la capital catalana. I també en el fet que es destini a vivenda social amb la construcció, com a mínim, de 150 pisos de lloguer assequible.