Al contraatac
"¡Engega!"
Encara hi ha periodisme decent, encara hi ha germans d'aquells que li van amargar la glòria al mentider Nixon
zentauroepp41538004 mrs katharine graham then publisher of the washington post180111180919 /
A gairebé tots els periodistes i lectors de diaris de la meva generació els ha agradat 'Los archivos del Pentágono'. És excel·lent com a pel·lícula. Però encara és millor com a testimoniatge de la grandesa del bon periodisme dels anys d'or del paper. Aquella premsa naturalment no sempre va desafiar homes tan rellevants com Nixon. Però en infinits llocs i moments hi va haver, en la segona divisió, periodistes i editors que ho van fer davant alcaldes corruptes, policies abusadors i bruts especuladors amb molt poder local. S'hi van jugar el futur personal i la continuïtat dels seus mitjans sense la mímina possibilitat que les seves gestes transcendissin i els convertissin en gent reconeguda, com sí que va ser el cas de Katharine Graham i Ben BradleeBen Bradlee, l'editora i el director de The Washington Post.
Confesso que des d''El campió' (el nen que assisteix al ring a la mort del seu pare boxejador) no se m'havien mullat tant els ulls en un cine. Va ser quan el cap de tallers del diari crida «¡engega!» perquè la rotativa comencés a imprimir la veritat sobre el Vietnam que volien censurar tant Nixon com els amics dels responsables de The Washington Post.
El diari defensava una cosa que sona ingènua: explicar el que els ciutadans tenien dret a conèixer. És un principi molt menyspreat en aquesta era digital de les mentides verdaderes (o com si ho fossin) en què la comunicació té més protagonistes -aparents periodistes o no- que treballen per distorsionar partidistament o publicitàriament les coses que informadors que intentin explicar-les.
Entretots
És aquesta etapa en què molts de vostès prefereixen les versions espectaculars d'impacte abans que les argumentades. O la superficial informació entreteniment abans que les més pesadetes claus ocultes del que passa a la llum del dia. Al cine hi havia molt per plorar a més de la meva nostàlgia personal –als 20 anys vaig treballar al costat de les linotípies corregint línies de text en plom– i aquell moment sublim de l'«¡engega!».
Com que això va de notícies els en donaré una: encara hi ha periodisme decent, encara hi ha germans d'aquells que li van amargar la glòria al mentider Nixon. I a molts llocs. En general, molt putejats, sense saber com desitjarien vostès assabentar-se de les coses perquè molta gent decent creu que en plena crisi econòmica la informació veraç i no subvencionada/condicionada per algun poder o interès pot aconseguir-se gratis.
Desprestigiar el missatger
I afegiré amb petita maldat un exemple: saben que existeix fins i tot el trio Puigdemont-Forn-Trapero que, sí, encara que ho van negar van tenir informació prèvia de la CIAinformació prèvia de la CIA sobre maldats que podien passar a la Rambla, no van voler que això arribés fins a vostès, i van intentar desprestigiar el missatger periodista abans d'enviar cap a la incineradora el paper de la prova. «¡Engega!».
Carles Puigdemont Pel·lícules Terrorisme islàmic El Periódico de Catalunya Premsa Mossos d'Esquadra L'Estat Islàmic Corrupció Estats Units Atemptat a Barcelona 17-A CIA (Central Intelligence Agency) Steven Spielberg