Anàlisi

Puigdemont complica la investidura

La situació en què es troba no suposa un impediment jurídic per ser candidat a la presidència

2
Es llegeix en minuts
undefined41746815 graf5378 madrid  23 1 2018   la vicepresidenta del gobierno 180123173540

undefined41746815 graf5378 madrid 23 1 2018 la vicepresidenta del gobierno 180123173540 / Emilio Naranjo

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha anunciat que el Govern impugnarà davant el Tribunal Constitucional la proposta de candidatura de Puigdemont a la presidència de la Generalitat feta pel president del Parlament. La raó per fer-ho és que sobre Puigdemont recau una ordre de detenció a Espanya i, per tant, no té les aptituds necessàries per presentar-se. 

Davant aquestes afirmacions convé fer diversos aclariments. És cert que sobre Puigdemont recau una ordre de detenció, però això no és per si mateix una limitació prevista per ser candidat; una altra cosa és que convingui. Així mateix, com a diputat del Parlament té immunitat, cosa que impedeix la seva detenció a Espanya o en un altre lloc, tret de delicte flagrant. L'abast de la immunitat genera dubtes entre la doctrina i això perquè, novament, l'expresident genera una situació que suposa un recargolament de les normes i els seus supòsits habilitants.

En tot cas, les opcions són: a) que Puigdemont no pugui ser detingut en cap cas; b) que s'entengui que la detenció a la qual es refereix la Constitució és només policial i no judicial; c) que s'entengui que la negativa a anar a declarar és un delicte de desobediència continuat i, així, flagrant. Hi haurà ocasió de tornar sobre això.

Per una altra part, el Parlament, en virtut de la seva autonomia, decideix si el candidat és apte per poder superar la votació d'investidura a la Cambra; no oblidem que la situació fàctica en què es troba Puigdemont no suposa un impediment jurídic per ser candidat a la presidència. A més, és dubtós que es pugui impugnar una decisió que potser no arriba a materialitzar-se ja que fins que no es convoqui el Ple en què ha de presentar la seva candidatura, no sabrem si compareix o no. Tampoc sabem si davant la seva incompareixença, la Mesa del Parlament admetrà la investidura telemàtica. Ni tan sols sabem si la seva absència serà voluntària o provocada per la seva detenció.

Suspensió del termini

Per últim, si el TC admet a tràmit el recurs anunciat pel Govern se suspendrà automàticament l'acte impugnat, cosa que condicionarà la resta del procediment d'investidura i la presidència de la Generalitat. Cal interpretar, a més, que la suspensió de la proposta comportaria la suspensió del termini de 10 dies previst per la llei de la presidència catalana per presentar una candidatura.

Esperar la sentència final

Notícies relacionades

D'altra banda, el president del Parlament hauria de presentar una altra candidatura sense saber si la de Puigdemont és constitucional o no. Un altre escenari plantejaria que el Govern esperés a impugnar una potencial investidura telemàtica o per delegació. En tot cas, la validesa o nul·litat de les actuacions del Parlament la decidirà el TC, i per tant s'haurà d'esperar fins a la seva sentència final.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

El cert és que sense Govern el 155 CE continuarà vigent. La porta a la renúncia de Puigdemont a la investidura continua oberta; aquest acte permetria a la vida institucional catalana sortir del coma en què es troba des que va decidir no convocar eleccions i marxar a Bèlgica.