EN CLAU EUROPEA
Brussel·les abraça el "bon populisme"
Berlusconi obté el suport de la Comissió Europea malgrat la seva aliança amb l'extrema dreta
La nefasta experiència del seu últim Govern i la seva condemna per frau fiscal no semblen preocupar la UE
mbenach41685789 baz102 milan italy 20 01 2018 the leader of the forza180126180834 /
La Comissió Europea i el seu president, Jean-Claude Juncker, han acollit calorosament aquesta setmana a Brussel·les l’ex primer ministre i magnat Silvio Berlusconi, a qui van donar suport de cara a les eleccions legislatives d’Itàlia del 4 de març com el millor baluard per frenar una temuda victòria del populista i euroescèptic Moviment 5 Estrelles.
L’últim sondeig d’IPR del 23 de gener donava el 37% de vots a la coalició conservadora encapçalada pel partit de Berlusconi, Força Itàlia, que superava el 28% d’intenció de vot el Moviment 5 Estrelles i el 27% de la coalició encapçalada pels socialdemòcrates del Partit Democràtic, que governa actualment.
El gest suposa un nou pas en la consolidació a la UE del «bon populisme», partits de llei i ordre que accepten la política econòmica oficial europea i usen un llenguatge políticament correcte en les seves mesures contra la immigració, davant el «mal populisme», que qüestiona la rigidesa de les normes econòmiques europees o la pertinença a la UE o que utilitza un llenguatge més cru contra els immigrants.
«A la UE, mentre segueixis el joc i tinguis la protecció del Partit Popular Europeu (PPE), ningú es preocupa que siguis corrupte o autoritari al teu país», va comentar després de l’aval a Berlusconi el politòleg Cas Mudde, autor de Populist radical right parties in Europe i On extremism and democracy in Europe. Això ja va quedar clar amb el benèvol tracte de la Comissió Europea a l’autoritarisme del primer ministre hongarès, Víktor Orbán, va afegir Mudde.
El Moviment 5 Estrelles ha exclòs del seu manifest electoral la idea d’un referèndum sobre la pertinença d’Itàlia a l’euro en un intent de ser més acceptable a nivell europeu i perquè podria ser un llast electoral, ja que la majoria d’italians no volen sortir de l’eurozona. L’ultradretà Partit de la Llibertat (FPÖ) austríac també va abandonar abans dels comicis les seves antigues referències a un referèndum sobre la UE pels mateixos motius.
L’acatament de les normes econòmiques europees va ser precisament el primer que va garantir Berlusconi a la Comissió Europea i es va comprometre a «respectar el 3%» de sostre de dèficit públic en una reunió que Juncker va qualificar d’«excel·lent». L’acord de coalició subscrit per Berlusconi amb els partits d’ultradreta Lliga Nord i Fratelli d’Italia no sembla que preocupi la Comissió Europea o Juncker, membre del PPE com Berlusconi.
Els acords governamentals amb l’extrema dreta s’estan convertint en la nova normalitat política de la UE. A Àustria i Bulgària, el Partit Popular governa en coalició amb la ultradreta. A Eslovàquia, són els socialdemòcrates els que governen en coalició amb els ultres i, a Dinamarca, la coalició liberalconservadora depèn del suport parlamentari de l’extrema dreta, mentre que l’autoritarisme ha arrelat a Hongria i Polònia. El mateix Berlusconi ja va integrar en el seu partit el 2009 els membres del neofeixista Moviment Social Italià (MSI), que s’havia rebatejat el 1995 com a Aliança Nacional per polir la seva imatge.
El descrèdit dels partits tradicionals conduirà a una participació més freqüent de la ultradreta en els governs europeus, «governant amb partits que s’assemblaran cada vegada més a ells», vaticina Mudde.
Lleis a mida
La nefasta experiència de l’últim Govern de Berlusconi (2008-2011) a Itàlia, amb lleis a la seva mida per eludir la justícia, tampoc sembla que s’hagi tingut en compte per part de la Comissió Europea, ni per part del líder del Grup Popular al Parlament Europeu, l’alemany Manfred Weber, que va destacar que «Berlusconi no necessita cap rehabilitació, perquè és un gran estadista europeu i italià».
A la tardor del 2011 enmig de la crisi de l’euro, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, van forçar la dimissió de Berlusconi amb l’ajuda del president italià, Giorgio Napolitano, perquè van considerar que era una amenaça per a la supervivència de l’eurozona. Berlusconi va ser substituït el novembre del 2011 per un Govern tecnocràtic presidit per l’excomissari europeu Mario Monti, que va dirigir el país durant 18 mesos.
Notícies relacionadesAixí mateix, el fet que Berlusconi hagi sigut condemnat per frau fiscal i que hagi quedat provat que va subornar testimonis (cas David Mills) i que «va comprar» senadors perquè deixessin de recolzar el Govern de Romano Prodi el 2006 tampoc sembla preocupar la Comissió Europea o els líders del Partit Popular Europeu.
Degut a la seva condemna per frau fiscal, Berlusconi està inhabilitat per exercir de primer ministre, però ha indicat que el càrrec podria ser ocupat pel seu fidel col·laborador Antonio Tajani, actual president del Parlament Europeu i exvicepresident de la Comissió Europea.