ANÀLISI

Sense presència no hi ha presidència

La decisió, adoptada per unanimitat, no admet el recurs del Govern espanyol encara que adopta una sèrie de mesures cautelars

2
Es llegeix en minuts

En la seva resolució, el Tribunal Constitucional (TC) encara no decideix si admet o no el recurs interposat pel Govern espanyol contra la candidatura de Carles Puigdemont a la investidura, però sí que adopta una mesura cautelar molt clara: la suspensió de qualsevol sessió d’investidura que no sigui presencial i que no compleixi un seguit de condicions.

La mesura cautelar tindrà vigència durant el termini de 10 dies obert perquè les parts hi puguin presentar al·legacions, que el TC valorarà per decidir si admet o no a tràmit el recurs del Govern. És evident que, un cop passat aquest termini, el recurs i el seu objecte s’hauran vist superats pels esdeveniments.

La resolució ofereix diverses sorpreses. En primer lloc, aquesta decisió ha sigut adoptada per unanimitat de tots els magistrats, evitant-se la temuda divisió interna en blocs ideològics. En segon lloc, encara que no s’admet el recurs, s’adopten una sèrie de mesures cautelars que aclareixen l’escenari dels pròxims dies. En aquesta línia, el TC no declara suspesa la resolució de la Mesa del Parlament en què es proposa Puigdemont com a candidat a la investidura, tot i que era l’acte contra el qual el Govern havia interposat el seu recurs. Malgrat això, la investidura de Puigdemont el dia 30 es fa pràcticament impossible, ja que la resolució determina expressament que només és possible una investidura presencial. S’impedeix que es pugui investir Puigdemont si defensa la seva candidatura per vies telemàtiques, per delegació o per persona interposada. Si decidís tornar a Espanya, solament podria assistir al ple prèvia autorització judicial: d’aquesta manera, es faria efectiva l’ordre de detenció que recau sobre ell. Finalment, el TC nega la possibilitat que els altres diputats que estan a Bèlgica participin en el ple a través de la delegació de vot.

Notícies relacionades

Més enllà de les consideracions jurídiques que els constitucionalistes fem els pròxims dies sobre la interpretació donada a l’article 161. 2 CE i el seu desenvolupament legal, aquesta decisió implica evitar el control preventiu que pretenia el Govern central amb el seu recurs i que, com ja va advertir el Consell d’Estat, suposava a) contravenir la jurisprudència del mateix TC, que nega la possibilitat d’atacar actes hipotètics, b) interferir directament en l’autonomia del Parlament i en les potestats del seu president, i c) impedir el lliure exercici dels drets de representació de Puigdemont, que actualment no es veuen afectats per cap restricció jurídica, malgrat el que ha manifestat el Govern espanyol.  

La decisió adoptada no altera, en definitiva, els terminis legals i el calendari adoptat pel president del Parlament per al primer debat d’investidura. A més a més, es deixa la defensa de Puigdemont sense arguments per presentar una demanda davant del Tribunal Europeu de Drets Humans, que no tenia aparença de prosperar perquè no s’havien esgotat les vies internes de tutela dels seus drets. I, finalment, s’aclareixen els contorns de la investidura: sense presència, no hi ha presidència.