L'AUGE DE LA MONEDA DIGITAL
¿Bitcoins lliures d'impostos?
Totes les transaccions electròniques queden registrades i es poden rastrejar millor que les realitzades en efectiu
Últimament el bitcoin està acaparant l'atenció de tots els mitjans, sobretot per la important oscil·lació de la seva cotització, i sembla més un producte d'especulació que allò que és en realitat, una criptomoneda.
A la dificultat de comprendre tot allò que es relaciona amb el bitcoin, s’hi afegeixen els dubtes sobre la fiscalitat de les activitats que giren al seu voltant. El fet de no estar subjecte a cap regulació o banc central pot induir a l'error que ens trobem davant d'un fenomen que se situa en l'alegalitat.
Cal assenyalar, en primer lloc, que el bitcoin ja es reconeix, almenys a la Unió Europea, com un mitjà de pagament, encara que sense arribar a la categoria de moneda de curs legal, la qual cosa significa que els empresaris i consumidors poden utilitzar aquesta moneda digital per realitzar operacions comercials.
Com qualsevol altra activitat
A continuació, per analitzar la seva fiscalitat, cal diferenciar les principals activitats relacionades amb el bitcoin: la fabricació, l'intercanvi i l'ús com a mitjà de pagament.
En relació amb la seva fabricació, probablement la part de més difícil comprensió per als profans de la tecnologia, l'Agència Tributària interpreta que es tracta d'un servei financer (classificat a l'epígraf 831.9 de l'IAE), de manera que la generació de nous bitcoins s’haurà de declarar a Hisenda i tributar a l'IRPF i autònoms (si són persones físiques) o a l'impost de societats (si són persones jurídiques).
De la mateixa manera hauran de tributar aquells que es dediquin a l'intercanvi de bitcoins, ja que Hisenda ho tracta com qualsevol altra activitat de canvi de moneda (classificada a l'epígraf 819.6 de l'IAE) i no està subjecta a l'IVA al no considerar-la com una compravenda de béns. No obstant això, a diferència de les monedes de curs legal, en aquest cas els intermediaris no estan obligats a comunicar a l'Agència Tributària les dades dels que operen en el mercat de bitcoins, de manera que les transaccions electròniques queden de moment fora del seu abast.
Conversió a euros
Finalment, fer servir bitcoins com a mitjà de pagament en lloc d'euros no suposa d'entrada cap diferència en matèria d'impostos, i cada operació tributa d'acord amb la seva naturalesa al marge de la moneda o criptomoneda que s'utilitzi. Ara bé, cal saber que totes les operacions amb bitcoins porten implícita la seva conversió a euros, i això significa que en el moment del pagament es produirà un guany o pèrdua en funció del valor en euros dels bitcoins quan es van comprar.
Per exemple, imaginem-nos algú que va comprar fa uns anys 1 bitcoin per 100 euros i, aprofitant que cotitzen a 20.000 euros, decideix comprar-se un cotxe. Doncs bé, quan el venedor accepti els bitcoins (o els euros equivalents), l'increment patrimonial que suposa haver comprat una moneda digital per 100 euros i vendre-la o intercanviar-la posteriorment per un bé valorat en 20.000 euros també estarà subjecte a tributació, ja sigui a l'IRPF o a l'IS, segons sigui persona individual o empresa.
En aquests casos, Hisenda ho té bastant fàcil per detectar l'increment patrimonial, ja que la compra de qualsevol bé o servei deixa rastre, a més que bancs i notaris estan obligats a informar el fisc sobre operacions dubtoses en compliment de la recent normativa contra el blanqueig de capitals. De manera que, tard o d'hora, l'Agència Tributària preguntarà d'on han sortit els diners per pagar al comptat tal immoble o vehicle.
Òbviament, es poden intentar amagar a Hisenda totes aquestes activitats i, fins i tot, alguns poden pensar que la xarxa és un mitjà idoni per realitzar operacions fora del seu control, però en realitat totes les transaccions electròniques queden registrades i es poden rastrejar millor que les realitzades en efectiu. O sigui que, els que creien que comprant amb bitcoins podien evitar els impostos, que aixequin la vista de les seves pantalles d'ordinador i cridin un assessor fiscal perquè tornin a la realitat com més aviat millor.