EDITORIAL
Els Mossos i l'1-O
És un pilar bàsic del sistema democràtic que la policia compleix i fa complir la llei, i que no tria al seu gust (o al dels seus caps, o al dels seus responsables polítics) quines lleis respecta i quines no
zentauroepp42276662 madrid 23 02 2018 declaraci n como imputado en la audiencia180225220358 /
Actuar contra l'1-O «malmetria la percepció favorable de la ciutadania sobiranista» sobre els Mossos d’EsquadraMossos d’Esquadra. La frase està en un informe que la Guàrdia Civil ha entregat a la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela que analitza els mails enviats i rebuts des de l'estiu per l'excap de la policia autonòmica, Josep Lluís TraperomailsJosep Lluís Trapero. L'informe, que inclou actes i dossiers interns dels Mossos, serveix a la Guàrdia Civil per concloure que hi va haver connivència entre els Mossos i els impulsors del referèndumreferèndum.
Trapero haurà d’explicar davant la jutge per què no va informar la justícia que els Mossos creien necessaris 40.000 agents per impedir el referèndum (quan la policia catalana compta amb 17.000 efectius) o què significa la «revisió» dels milers d’informes dels policies autonòmics l’1-O. Des del mateix dia del referèndum, el Ministeri de l’Interior va posar en dubte el zel amb què els Mossos van efectuar la seva feina, amb la sospita que Trapero va construir el relat que s’intentava impedir l’1-O quan en realitat es va col·laborar per fer-lo possible.
Serà la jutge Lamela la que arribarà a una conclusió sobre aquesta qüestió. Es tracta d’un assumpte de crucial importància. És un pilar bàsic del sistema democràtic que la policia compleix i fa complir la llei, i que no elegeix al seu gust (o al dels seus caps, o al dels seus responsables polítics) quines lleis respecta i quines no. La indefensió que crearia una actitud així seria inacceptable.
Referèndum a Catalunya Editorials El Periódico Mossos d'Esquadra Independència de Catalunya Carmen Lamela Josep Lluís Trapero