EDITORIAL
Final tràgic per al drama de Níjar
El cas de Gabriel reobre el tema de la presó permanent revisable, però no s'ha de legislar a cop d'emocions
fsendra42479680 m s de 12 000 almerienses guardan cinco minutos de atronador180311210640
La desaparició des de fa 12 dies del nen de 8 anys Gabriel Cruz, a Níjar (Almeria), ha culminat de manera tràgica amb el descobriment per part de la Guàrdia Civil del cadàver i la detenció d’Ana Julia Quezada, actual parella del pare del menor. Tot i que 400 persones es van mobilitzar des del primer dia per trobar el nen desaparegut i fins a 200 van continuar la recerca cada dia en 400 punts diferents (pous, basses i descampats, principalment), al final, com passa moltes vegades en aquesta classe de successos, la solució a l’enigma estava en l’entorn familiar.
El treball callat i eficaç de la Guàrdia Civil ha resolt en menys de dues setmanes, quan la investigació semblava no avançar, un cas que havia commocionat tot el país. Aquest diumenge, abans que es conegués el desenllaç, veïns de Santa Coloma de Gramenet es van mobilitzar en solidaritat amb Gabriel --lluint llaços blaus i peixets del mateix color--, ja que part de la família paterna resideix a la localitat. Ara cal esperar que la investigació policial i judicial contribueixi a aclarir els detalls del terrible succés que ha provocat la mort d’un nen de 8 anys.
La desaparició de Gabriel i la troballa del seu cadàver coincideixen també amb el debat sobre la derogació de la presó permanent revisable, una qüestió que ha adquirit actualitat després d’un altre succés d’impacte, la detenció fa unes setmanes del presumpte assassí de la noia desapareguda a Galícia Diana Quer.
Aquest debat es produeix davant la pròxima decisió del Congrés de revocar aquesta classe de condemna a iniciativa del PNB i a la qual el PP, primer, i després Ciutadans s’oposen, recolzats per una insistent campanya mediàtica dels mitjans més conservadors.
La presó permanent revisable és una mesura molt discutible –i més l’ampliació de casos que proposa el Govern–, que no sembla imprescindible en un país com Espanya, en què la relació de delictes per habitant és baixa comparada amb altres estats que la preveuen en els seus codis penals. I, en tot cas, el que no és admissible és la seva regulació en calent, a cop d’emocions. Sentiments desbordats, i amb peticions fora de lloc fruit de la commoció, com els que ahir mateix van manifestar els veïns de Gabriel davant la caserna de la Guàrdia Civil hores després que se’n descobrís el cos al maleter d’un cotxe.