Contrapunt

Pel vi se sap com canvia el clima

Des de Barcelona es coordina un programa de la UE sobre els riscos del canvi climàtic en les vinyes

2
Es llegeix en minuts
jcortadellas27010080 22 08 14 prop de vilob   del penedes vinyes de xar160408110833

jcortadellas27010080 22 08 14 prop de vilob del penedes vinyes de xar160408110833

El cosí de Mariano Rajoy, aquell científic que va citar en una ocasió el president del Govern per restar importància al canvi climàtic, o no va dir exactament el que va interpretar el dirigent popular o les seves intuïcions estan sent superades per la realitat. Entre els que viuen més directament els efectes de l’escalfament del planeta hi ha els productors de vi. Diversos dels seus dirigents ja fa anys  que prenen mesures i s’adapten a aquest canvi efectiu que està modificant el sabor del vi, reduint la producció si pugen les temperatures o augmentant al grau d’alcohol dels vins nous. ¿Us heu fixat en la graduació del vi els últims anys? Cada vegada és més alta, ja siguin joves, blancs o negres. Els científics constaten que les temperatures més càlides fan que el raïm tinguin un contingut més alt de sucre i això es tradueix en la formació de més alcohol durant el procés de  fermentació.

La UE és líder mundial en producció de vi. Segons dades de la Comissió Europea, concentra el 45% de les vinyes, representa el 57% del consum i genera el 70% de les exportacions. L’any passat, a causa de la sequera i l’augment de les temperatures, la producció total de l’Europa dels 28 es va reduir en un 14% respecte a la temporada anterior, encara que en algunes zones gairebé es va duplicar la caiguda. Espanya havia produït 36,8  milions d’hectolitres fins al setembre del 2017, gairebé 5,5 milions menys.

Notícies relacionades

Davant d’aquesta situació, i digui el que digui el cosí de Rajoy, la UE està finançant diversos projectes, com el VISCA (Vineyards Integrated Smart Clima Application), coordinat des de Barcelona, per tractar d’adaptar la vinya al canvi climàtic. Hi participen quatre socis catalans: Meteosim, empresa especialitzada en serveis meteorològics i mediambientals; la vitivinícola Codorníu; l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i el Barcelona Supercomputing Center. Es tracta de creuar tota la informació i previsions disponibles perquè els productors puguin prendre decisions per adaptar l’activitat vitivinícola, el tipus de vinyes, la seva orientació i densitat, i les varietats de raïm per obtenir resultats òptims. 

La iniciativa europea es va anunciar la setmana passada. No és l’únic projecte en aquesta línia, però demostra la preocupació real pel canvi climàtic. Hi ha més accions privades amb suport públic que investiguen sobre els processos de vinificació i d’altres que promouen llevats autònoms per elaborar espumosos. Milers de llocs de treball depenen de l’activitat vitivinícola, per això val la pena destacar els esforços per enfrontar-se al canvi climàtic, per més que alguns ho neguin. Pel vi també se sap com canvia el clima.