Els moviments de rebel·lió social

Emma, nova icona de la política

El seu impactant discurs contra la venda d'armes als EUA va ser un desafiament frontal a l''establishment' polític

3
Es llegeix en minuts

Emma González, l’alumna supervivent de l’institut de Parkland que ahir va criticar Trump, preguntant-se quants diners rep de l’Associació nacional del Rifle, ara vol tenir un cara a cara amb el president. / ATLAS VÍDEO

Emma González, l’alumna supervivent de l’institut de Parkland que ahir va criticar Trump, preguntant-se quants diners rep de l’Associació nacional del Rifle, ara vol tenir un cara a cara amb el president.
fcasals42762249 opinion  ilustracion de francina  cortes180403164307

/

14 de febrer passat, 17 persones van ser assassinades, a l’Institut Marjory Stoneman Douglas de Parkland, Florida, a causa d’un tiroteig provocat per Nikolas Cruz, un jove de 19 anys, que en dies anteriors havia penjat a les seves xarxes socials missatges molt alarmants, segons afirmacions de la policia local. L’arma que va utilitzar Cruz, que havia rebut entrenament militar, era un fusell semiautomàtic AR-15, comprat de manera legal.

Immediatament i de forma espontània, un grup de joves supervivents a aquest atac creava el moviment #NeverAgain i demanava al Govern que intervingués en l’assumpte, i que decideixi, d’una vegada per sempre, regular la compra d’armes i prendre mesures concretes com la revisió d’aspectes de salut mental o l’augment de l’edat mínima per comprar legalment una arma. Per primera vegada, el president Donald Trump i la poderosa indústria armamentística dels Estats Units s’enfrontaven a una poderosa oposició inèdita: nens i nenes, adolescents i joves exigien al seu Govern alguna cosa més que la defensa permanent de la Segona Esmena (la que protegeix el dret del poble nord-americà a posseir i portar armes).

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

En el focus de la protesta emergeix una de les principals activistes de #NeverAgain: Emma González, de 18 anys i una de les supervivents de l’atemptat, que critica fortament el Govern i les seves actuacions al voltant d’aquesta problemàtica: «Si tot el que el nostre Govern i president poden fer és enviar pensaments i oracions, llavors és hora que les víctimes siguem el canvi que necessitem. Al·ludia  al vulgar i gairebé obscè tuit de condol que va publicar Donald Trump el mateix dia de la matança. El president, a més, ha suggerit implementar una mesura en què els professors de les escoles portin armes de manera oculta per poder respondre abans a un possible atemptat, aquesta mesura estaria acompanyada d’un entrenament especial per als docents. El sector de l’educació i els pares de família s’hi oposen.

Compromís social i polític

Emma González és d’origen cubàEmma González  i es defineix a si mateixa com a bisexual. Té una gran personalitat, un look inconfusible i una inusual maduresa fruit del seu compromís social i polític. Emma destaca per les seves habilitats d’oratòria, perfeccionades al mateix Institut Marjorie Stoneman Douglas de Parkland, on es dona una gran importància a l’habilitat per parlar en públic. La tragèdia a Parkland ha sigut el detonant perquè passés a l’acció política en aquesta causa, encara que ja s’havia significat anteriorment en diverses lluites mediambientals i pels drets LGBT.

El 24 de març passat, dia de la multitudinària marxa contra les armes #MarchForOurLives, convocada a Washington DC per #NeverAgain, González va portar a terme un impactant discurs en radical silenci davant més de mig milió de persones, en la que ha sigut considerada una de les més grans protestes amb més de 800 manifestacions simultànies al llarg de tot el territori. Sis minuts i 20 segons de silenci esborronador, el mateix temps que l’atacant de Parkland va tenir per disparar contra els estudiants. L’impacte emocional de la cara plena de llàgrimes d’Emma mentre desafiava l’establishment polític amb el seu silenci és difícil de superar i d’oblidar.

Des de començament d'any han mort 3.303 persones als Estats Units en tirotejos: una mitjana de
40 morts al dia

Un gest contundent, eloqüent, poderós i sentit, viscut amb emoció intensa i una mirada fixa i desafiadora que rememorava i honrava la memòria de les víctimes. Un silenci d’impacte, en directe i llarguíssim. Un silenci que sotragueja i remou les consciències, i que és la revelació del llenguatge no verbal, que apunta directe a les emocions i que posseeix una enorme força vibrant. Avui dia, Emma és la imatge icona de tot el moviment contra les armes.

40 morts al dia

Notícies relacionades

Als Estats Units hi ha actualment 310 milions d’armes en mans de civils, segons dades de la CNN. I enel transcurs d’aquest any han mort 3.303 persones per armes de foc, segons les últimes dades del registre de l’organització Gun Violence Archive. Això equival a una mitjana de 40 morts al dia, cosa que suposa 33.000 morts a l’any al país. Mentre el Congrés dels Estats Units, controlat pels republicans, ha bloquejat una proposta per instaurar un sistema de verificació d’antecedents i impedir que les armes arribin als criminals o als malalts mentals.

Molts dels integrants del grup #NeverAgain ni tan sols poden votar, ja que són adolescents que no han assolit encara l’edat legal per anar a les urnes. Però ho faran. Com Emma, que va acabar el seu discurs amb un contundent: «Surt aquí fora i vota». Paraules que mobilitzen, silencis que commouen, i vots que canvien majories. Aquest és el camí d’Emma.