IDEES
Més teca
zentauroepp22496053 libros henry david thoreau henry david thoreau 1817180403141908 /
Si el gran naturalista, filòsof i escriptor nord-americà Henry David Thoreau s’aixequés de la seva tomba, al cementiri Sleepy Hollow de Concord (Massachusetts), i entrés en una llibreria, es mostraria gratament sorprès per la quantitat de llibres sobre naturalesa i ecologia que acaparen el panorama literari mundial. No és que estiguem davant un boom descontrolat ja que, en temps pretèrits, el mercat literari, bàsicament l’anglosaxó, estava ben assortit d’obres d’aquesta naturalesa, però l’ecologia i la preocupació pel desastre mediambiental han disparat el nombre de títols.
I no solament a nivell d’assaig més o menys profund. També la ficció i l’obra divulgativa tiren de veta per extreure un suculent rendiment comercial. Són títols que es mouen entre la història ficcionada, la divulgació, la reflexió científica i, en algun cas, fins i tot amb un toc de coach literari. Perquè ¿què hauríem pensat fa un temps si ens haguessin assegurat que El llibre de la fusta (Ara LlibresEl llibre de la fusta) de Lars Mytting vendria més de 600.000 exemplars amb una història en què el leitmotiv passava per tallar i apilar fusta? ¿O que tindríem l’oportunitat de disfrutar de llibres tan sorprenents com ara Historia de las abejas (Siruela) de Maja Lunde, El azor (Ático de los Libros) de T. H. White i El bosque infinito (Tusquets) d’Annie Proulx? En aquesta llista també hi podríem haver col·locat Margaret Atwood, ecologista de pro, i Jesús Carrasco i Andrés Barba, per citar autors patris les últimes novel·les dels quals ens reconnecten amb una naturalesa que és en si mateixa un personatge més.
Fa uns mesos es va celebrar el 200è aniversari del naixement de Thoreau, que ens va regalar aquesta sentència: «Vaig anar als boscos perquè volia viure deliberadament; enfrontar sol els fets de la vida i veure si podia aprendre el que ella havia d’ensenyar». A la majoria dels mortals, al marge d’escapades de diumenge, només ens queda l’opció d’extreure la saba d’aquests llibres, assumir un ple compromís ecològic al marge de modes i, si és possible, fer-ho de manera natural.