Anàlisi

Tots pendents de Kim Jong-un

Mai un dirigent sud-coreà va estar tan sol·licitat encara que la partida no ha fet res més que començar i sobre la taula no hi ha totes les cartes

2
Es llegeix en minuts
FILE PHOTO: A combination photo shows CIA Director Mike Pompeo (L) in Washington, North Korean leader Kim Jong Un (C) in Pyongyang, North Korea and U.S. President Donald Trump (R), in Palm Beach, Florida, U.S., respectively from Reuters files.   REUTERS/Yuri Gripas (L) & KCNA handout via Reuters & Kevin Lamarque (R)    ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA.

FILE PHOTO: A combination photo shows CIA Director Mike Pompeo (L) in Washington, North Korean leader Kim Jong Un (C) in Pyongyang, North Korea and U.S. President Donald Trump (R), in Palm Beach, Florida, U.S., respectively from Reuters files. REUTERS/Yuri Gripas (L) & KCNA handout via Reuters & Kevin Lamarque (R) ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA. / REUTERS FILE PHOTO (REUTERS)

El sol suggeriment de Kim Jong-un d’abandonar l’armament nuclear ha desencadenat una expectació enorme i una frenètica carrera diplomàtica. La revelació de les seves trobades secretes alimenta telediaris i provoca rius de tinta. Ningú vol deixar escapar la possibilitat d’evitar una confrontació de conseqüències potencialment aterridores i tots volen reunir-se amb el líder nord-coreà per convèncer-se personalment que va de debò. Després que no transcendís res dels tres dies passats a Pequín per Kim Jong-un i la seva dona, Ri Sol-ju, fins que la parella va abandonar la Xina, s’ha sabut que el director de la CIA, Mike Pompeo, s’ha passejat per Pyongyang per negociar, amb el que va ser un aïllat dirigent, els detalls de la cimera prevista per a finals del mes de maig o principis de juny entre Kim Jong-un Donald Trump en un país encara no anunciat.

Segons els mitjans sud-coreans, l’anunci oficial de la voluntat de Pyongyang de renunciar a les armes atòmiques es farà durant la reunió prevista per a aquest 27 d’abril entre els líders de les dues Corees, Kim Jong-un i el liberal Moon Jae-in, que tindrà lloc al poble fronterer de Panmunjom, on sota la supervisió de les Nacions Unides es va firmar l’armistici de la guerra entre el Nord i el Sud (1950-1953). Des de la seva arribada al poder, el maig del 2017, Moon ha sigut el principal impulsor d’una sortida negociada al desafiament atòmic del seu veí. 

El règim nord-coreà va convertir la bomba nuclear en la seva taula de salvació, l’única porta que el podia portar a firmar un acord de pau amb els EUA, establir relacions amb el seu enemic i deixar de ser un pària internacional. L’arriscat joc de Kim Jong-un, acompanyat de tota mena de proves de míssils de curt, mitjà i llarg abast i una amenaçadora verborrea tant seva com de Trump, havien col·locat la regió d’Àsia-Pacífic en el seu moment més inestable des de la guerra del Vietnam. El Japó, l’únic país que ha patit dos salvatges atacs atòmics, estava especialment inquiet des que dos míssils nord-coreans van sobrevolar el territori japonès fins a caure al Pacífic.  

El primer ministre, Shinzo Abe, que dimarts passat va viatjar a Florida per reunir-se amb Trump a la seva residència de Mar-a-lago i parlar sobretot de Corea del Nord, també negocia en secret la seva entrevista amb Kim Jong-un. Tòquio vol tantes garanties com Washington que ara no hi haurà marxa enrere i s’aconseguirà el desarmament del règim nord-coreà.

Notícies relacionades

La clau de la negociació és què entenen els uns i els altres per «desnuclearització». Pels EUA es tracta de la renúncia del Nord a l’armament atòmic, mentre que per Pyongyang significa convertir la península en zona lliure d’armes atòmiques i de la presència militar nord-americana al Sud (28.500 soldats). Mai un líder nord-coreà va estar tan sol·licitat, però és evident que a cadascuna d’aquestes reunions es pot anar traçant el camí a la pau a la península coreana. Els optimistes creuen que el 2020 es podria assolir l’acord, però la partida no ha fet més que començar i sobre la taula no hi ha totes les cartes.