L'EVOLUCIÓ I LES LLEIS DE LA NATURALESA
La gran història
La nostra història com humans ha sigut la un llarg viatge altament improbable de 14.000 milions d'anys
Els anomenats «científics històrics» –cosmòlegs, astrònoms, geòlegs, paleontòlegs, arqueòlegs, biòlegs...– estem interessats en la identificació i explicació d’esdeveniments que poden remuntar-se fins a milers de milions d’anys en el passat. Des de la perspectiva d’una majoria de ciutadans, generalment molt restringida en l’espai i el temps, aquest concepte tan ampli de la història pot semblar, a més desmesurat, irrellevant. Però no ho és.
Pensin per un moment en el context en què ens ubiquem: l’univers, la Via Làctia, el Sistema Solar i el nostre planeta Terra; els continents, oceans i les seves diferents configuracions; els animals i plantes amb els quals convivim; les nacions, governs i el complex entramat de les seves relacions; les llengües, cultures i creences; la nostra ciutat o poble; la família i la gent que coneixem…
¿Com va arribar tot això a materialitzar-se? Per entendre-ho hauríem de considerar la història que s’amaga darrere de tot plegat, acceptant que la nostra condició actual és el resultat d’un procés desenvolupat a través d’enormes espais i dilatats períodes de temps. Tot el que som ha estat condicionat i influenciat per innombrables esdeveniments que s’han anat succeint, amb efectes acumulatius, des del moment mateix en què, fa la impactant quantitat de 14.000 milions d’anys, va sorgir l’univers.
Els interessats en aquesta visió integral, des del principi fins al final, de la història, solem referir-nos-hi com la Gran Història (Big History). Estem parlant d’un esquema en què tots els esdeveniments dee la humanitat amb prou feines representa un instant, fascinant però fugaç, d’un relat molt més grandiós. Una odissea que per entendre i estudiar millor podem subdividir en quatre grans actes anomenats: Cosmos, Terra, Vida i Humanitat. Quatre capítols que convé intentar conèixer a fons per poder escriure amb certes garanties d’èxit el cinquè, dedicat al Futur.
Cadascun dels quatre actes esmentats està ple de moments i històries fascinants, el coneixement dels quals ens ajuda a entendre una mica millor la complexa realitat de l’ésser humà, en tant que criatura que desenvolupa la seva existència en un món molt particular i, sobretot, altament improbable. Un aspecte aquest últim que, sens dubte, constitueix una de les ensenyances més impactants derivada de l’estudi de la Gran Història.
Certament, la física i la química estan darrere de tot el que ens envolta. Els grans descobriments en aquestes ciències tenen moltes coses a dir-nos sobre com funciona el món i sobre les lleis naturals que el governen. Però ens diuen molt poc sobre com el nostre món ha arribat a ser com és. ¿Per què precisament aquest i no un altre igualment plausible que podria haver-se originat amb les mateixes lleis físiques i químiques? Per poder respondre a aquesta pregunta s’ha de comprendre que la història és contingent, és a dir, que depèn que una cosa succeeixi o no.
En innombrables moments, en el transcurs de qualsevol dels quatre actes esmentats, la història podria haver pres un camí diferent del seguit, cosa que podria haver situat la humanitat en un context totalment diferent de l’actual i fins i tot haver desembocat en un món sense humans. Considerin, per exemple, què hauria passat si fa aproximadament 66 milions d’anys no hagués tingut lloc l’impacte sobre la Terra del gran meteorit que va caure en el que avui és la península del Yucatán, fet que va causar la gran extinció en massa del límit entre les eres secundària i terciària.
Aquesta extinció, la cinquena i última de les patides per la Terra, va resultar clau per a la condició humana: amb tota probabilitat, sense l’impacte del meteorit i els fenòmens que el van acompanyar, els dinosaures seguirien sent els animals més grans sobre el planeta, els mamífers continuarien sent petits i nosaltres, els humans, no seríem aquí.
Notícies relacionades
La nostra història com a humans ha sigut la d’un llarg viatge altament improbable. Perquè qualsevol de nosaltres visqui avui en aquest planeta particular que es mou a tota velocitat en l’espai, han hagut de transcórrer gairebé 14.000 milions d’anys d’història còsmica, a prop de 4.500 milions d’història de la Terra, uns 2,5 milions d’anys d’història humana, l’auge i la caiguda de nombroses civilitzacions i països, i l’encadenament ininterromput de totes les generacions que ens han precedit. Un fet fascinant que a la vegada que ens empetiteix ens fa únics i irrepetibles.