Rohingyes: la població més perseguida del món

La discriminació dels rohingyes a Birmània és conseqüència dels anys de repressió de la Junta Militar que va deixar a aquesta comunitat musulmana sense ciutadania ni drets

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp42964671 rohingya refugees cross the naf river with an improvised raf180422192245

zentauroepp42964671 rohingya refugees cross the naf river with an improvised raf180422192245 / MOHAMMAD PONIR HOSSAIN

L’infern existeix. En un mapa d’escales impossibles el descens a un abisme envoltat de flames passa per diferents graus de patiment des de l’Afganistan, Síria o Somàlia fins a arribar a l’indret més profund de Myanmar, antiga Birmània, on viu la població més perseguida del món: els rohingyes. La tensió entre aquesta minoria musulmana en un país budista existeix des de fa segles, però el conflic-

te actual té l’origen en la Junta Militar birmana que va governar amb mà de ferro el país i que als anys 80 va promulgar una llei, per la qual de la nit al dia deixava tots els rohingyes sense ciutadania ni drets. Més d’un milió de persones sense Estat, confinades a viure i morir en zones d’internament al seu propi país: un infern en vida.

Democràcia tutelada

Ni el retorn a una democràcia tutelada, liderada per la premi Nobel de la pau, Aung San El seu Ki, ha aconseguit frenar les flames d’aquest foc infinit. Més aviat al contrari. Amb por a reconèixer-los, el Govern pensa que immediatament s’organitzarien per desintegrar el país sol·licitant l’autonomia de la província on són majoria. D’aquí ve que l’Exèrcit tingui mà lliure per assetjar els rohingyes, especialment dones i joves. Les primeres avortant-ne amb violència els embarassos o mitjançant abusos sexuals per humiliar-les i que fugin del país. Els joves, perquè condemnats a l’infern de per vida són una amenaça de radicalització.

Notícies relacionades

Neteja ètnica

Cremant-los les cases i assetjant  la població, l’estiu passat van expulsar gairebé un terç de la comunitat a la veïna Bangladesh. Una neteja ètnica de l’Exèrcit i les milícies que usen el seu suport i actuen amb impunitat. A causa de la pressió internacional l’Exèrcit de Myanmar ja figura a les llistes negres de l’ONU i els primers judicis a militars han acabat en condemnes per violació sistemàtica i assassinats. Però cap militar ha entrat a la presó mentre segueix el descens a l’abisme dels rohingyes condemnats a viure a l’infern.