Mugrons lliures

Preocupa que l'Observatori de Gènere col·labori en una consulta a les dones sobre si s'ha de permetre fer 'topless' a les piscines

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp1322027 barcelona  3 8 03   ayer  en  barcelona   actividades  de an180525133344

zentauroepp1322027 barcelona 3 8 03 ayer en barcelona actividades de an180525133344 / FRANCESC CASALS

L’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) consulta a les dones de la localitat si els permet fer ‘topless’ a les piscines municipals. Ho ha decidit assessorat per l’Observatori d’Igualtat de Gènere de la Generalitat, en resposta a la polèmica de l’estiu passat, quan es va instar dues dones a tapar-se els pits amb amenaça de multa.

El consistori assegura que amb la consulta es dona veu a les dones. Si del que es tracta és que les dones decideixin sobre el seu cos, el millor és aixecar la prohibició. Així, la dona que vulgui es podrà descobrir els pits i la que no vulgui podrà seguir com fins ara, tapant-se’ls. Amb consultes com aquesta, les dones, sobretot les que tenen pensat votar que no s’aixequi la prohibició, no només decidim sobre el nostre cos, sinó sobre el de les altres.

Notícies relacionades

Que els homes vagin a mugró descobert a les piscines i les dones no és perquè atorguem als pits de les dones un alt component eròtic, fins al punt d’establir en quins contextos és adequat mostrar-los i en quins no. Ho fem partint de convencions de gènere que situen la dona al servei dels desitjos de l’home heterosexual o bisexual. Com a lectura del cos femení basada en relacions de poder que emanen del gènere, tota la societat participa en el seu manteniment. També disciplina les que trenquen la norma, ja sigui amb desaprovació social, assetjament sexual o normatives l’incompliment de les quals representa multes.

Així doncs, que les dones decideixin sobre els ‘topless’ de les altres no només adjudica a les oprimides la decisió de disciplinar o no a la discordant, sinó que disculpa la societat en general, i els homes en particular, de les conseqüències de la cosificació de les dones en l’espai públic i de la seva responsabilitat a evitar-la. Que un organisme públic que lluita contra les desigualtats de gènere com és l’Observatori de Gènere hagi assessorat l’ajuntament en la presa d’una decisió tan nefasta és preocupant.