AL COMPTAT

ATLL: ¿Què passarà amb l'aigua a Catalunya?

Al final, és veritat, la mala gestió pública, com les males privatitzacions, les acaben pagant sempre els ciutadans

2
Es llegeix en minuts
Conducció d’aigua de Trinitat-Fontsanta, gestionada per Aigües Ter Llobregat.

Conducció d’aigua de Trinitat-Fontsanta, gestionada per Aigües Ter Llobregat.

El Govern ha anunciat que inicia els tràmits per desfer el greuge de la privatització d’Aigües Ter Llobregat  (ATLL), la concessionària que subministra aigua a més de quatre milions d’habitants del’àrea metropolitana de Barcelona i altres comarques limítrofes.

No li quedava més remei una vegada constituït l’Executiu català, atesa la sentència del Tribunal Suprem del febrer passatTribunal Suprem que va invalidar el concurs que el 2012 va atorgar la gestió a un consorci encapçalat per Acciona. Avui, aquest grup té el 78% del capital, després de comprar la part al seu soci brasiler BTG Pactual, que al seu dia ja va donar la campanada amb elsTúnels del Cadí, al vendre les seves accions per més del doble del que va pagar poc més d’un any abans en la privatització. Un altre exemple de mala venda d’actius públics.

Entre convocar un altre concurs o assumir la gestió directa d’ATLL, el Govern de Quim Torra manté l’opció de l’anterior Executiu i del Parlament, recollida en la llei d’acompanyament dels pressupostos de la Geneneralitat del 2017. Va ser una decisió sorgida de l’aliança pluriideològica i proindependentista de l’antiga CiUERC i la CUP, que consideral’aigua un bé comú que ha de ser gestionat per mans públiques.

Una comissió interdepartamental s’ocuparà de liquidar el contracte, al qual encara li queden gairebé 45 anys de vigència. Hauran d’anar a totes per evitar una altra batalla als tribunals com la que va provocar el concurs. Acciona pot considerar lesionats els seus interessos i Aigües de Barcelona (Agbar), que va perdre la licitació el 2012 i va iniciar una batalla jurídica que ha acabat amb el resultat actual, pot creure que es beneficia la seva competidora.

La privatització més gran de la Generalitat (gairebé 1.000 milions) costarà a les arques públiques un mínim de 308 milions. Abans de concloure el contracte, la Generalitat, a la qual no li sobren els diners, haurà de fer efectiu aquest pagament. Per això el Govern es pren de termini fins al gener per culminar el procés.

Notícies relacionades

Tot això demostra que les presses són males conselleres. L’asfíxia financera d’ATLL i la necessitat de reduir el dèficit de la Generalitat tant sí com no van pesar massa i es va segellar un contracte molt car per als contribuentsNi el president Artur Mas ni altres responsables del fiascoArtur Mas no són avui a la Generalitat, però sí alguns dels seus hereus, que han passat del liberalisme a abraçar els postulats cupaires. 

Resultarà que tenia raó el president d’Agbar, Àngel Simón, quan en una entrevista a aquest diari va dir: "Al final, la mala gestió pública l’acaba pagant el ciutadà". Encara que ho digués en defensa de la gestió privada, tenia raó, tal com succeeix amb les males privatitzacions: sempre paguen els mateixos, sigui quin sigui el futur de la gestió de l’aigua.