Obrint el món a les empreses espanyoles
En l'última dècada hem après que ja no podem donar per garantida l'obertura de mercats exteriors
ilu-empresas-espanolas-mundo-francina-cortes-28-06-2018
Els acords de lliure comerç són una part essencial de la política d’obertura comercial de la Unió Europea i són vitals per a països orientats a l’exportació com Espanya. L’acord de lliure comerç entre la UE i el Canadà, en vigor des de setembre, elimina barreres en sectors de gran importància per a l’economia espanyola, com l’automoció, l’oliverer, el tèxtil i el calçat, o el químic. El recentment conclòs acord entre la UE i el Japó, un mercat de gairebé 130 milions de persones, portarà beneficis a les nostres empreses vitivinícoles, làcties, o càrnies, entre moltes d’altres. El potencial del nostre acord comercial amb Mèxic, que acabem d’actualitzar, també és inqüestionable: Mèxic ja és el cinquè mercat més important per a Espanya fora de la UE. Les nostres negociacions amb els països de Mercosur també estan a punt de concloure en un acord que reforçarà la nostra presència a Llatinoamèrica. A més, amb la incorporació de capítols sobre desenvolupament sostenible en aquests acords, ens comprometem a elevar els estàndards internacionals en la protecció dels treballadors, les cadenes de producció responsables, la promoció del comerç de productes verds, la lluita contra la pesca il·legal i la desforestació.
L’eliminació de barreres comercials es tradueix cada any en exportacions addicionals de 4.800 milions
Malgrat aquests èxits, no podem caure en l’autocomplaença. Les recents mesures proteccionistes d’un íntim aliat com els Estats Units demostren que no podem donar per fetes ni l’obertura de mercats ni la llibertat dels nostres intercanvis.
Des de l’inici de la crisi financera, som testimonis cada any d’un preocupant augment de les barreres que afecten les nostres empreses. L’informe de la Comissió sobre els obstacles al comerç i a la inversió, publicat aquesta setmana, confirma de nou el ressorgir del proteccionisme, amb l’aparició, només el 2017, de 67 nous obstacles a les nostres exportacions. Aquestes barreres podrien costar milers de milions d’euros cada any, una cosa tan inacceptable com injustificada.
A mesura que augmenten els obstacles que afecten els exportadors i inversors de la UE, també ho han fet els nostres esforços per eliminar-los. Comptem amb les eines necessàries i les utilitzem eficaçment per eliminar barreres comercials, iniciar accions de resolució de conflictes i imposar mesures de defensa comercial en casos de comerç deslleial.
Col·laboració amb les empreses
Aquest treball quotidià de la UE, sovint poc visible, adquireix una creixent importància en vista de les pulsions proteccionistes de molts dels nostres socis. Per això, la UE i el Govern d’Espanya col·laborem estretament amb les empreses per detectar i eliminar, una per una, les barreres a què s’enfronten els nostres exportadors i inversors a l’estranger.
Les nostres accions donen resultat. Gràcies a aquesta tasca conjunta, el 2017 vam eliminar 45 obstacles a què s’enfrontaven els nostres exportadors. Es tracta de resultats tangibles que han beneficiat milers d’empreses. En trobar solucions a problemes concrets, com les normes divergents per a la maquinària al Brasil, l’excés de burocràcia per al comerç de serveis amb l’Argentina o les barreres a exportacions agroalimentàries a la Xina, estem defensant centenars de milers de llocs de treball de ciutadans de la UE. L’eliminació d’aquestes barreres es tradueix cada any en unes exportacions addicionals de 4.800 milions d’euros i demostra que l’augment del proteccionisme troba la reacció ferma i immediata de la UE i els seus estats membres.
Notícies relacionadesEncara que aquests èxits siguin tan importants, només poden donar lloc a una obertura real dels mercats si les nostres empreses són conscients de les oportunitats que generen. És la nostra responsabilitat informar les empreses sobre com beneficiar-se de la nostra política comercial. D’altra banda, les empreses tenen la responsabilitat de parlar amb franquesa perquè puguem adaptar de manera fidel les nostres polítiques a les seves necessitats. Volem fomentar aquest diàleg i per això presentem una nova iniciativa: els ‘Dies d’Accés al Mercat’. Experts de la Comissió Europea i del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme d’Espanya es reuniran aquest dijous a Madrid i divendres a Barcelona amb organitzacions i empreses per escoltar les seves experiències i presentar l’ampli espectre d’instruments que la UE posa a la seva disposició.
Si alguna cosa hem après en l’última dècada és que ja no podem donar per garantida l’obertura de mercats exteriors. Hem d’assegurar-nos que funcioni de forma justa i per a tothom, i demostrar que proteccionisme no equival a protecció. Continuarem treballant incansablement per aconseguir aquest objectiu. Aquest és el nostre compromís.